60 χρόνια Toyota Land Cruiser (video)

Ιαπωνική αξία

  • -
  • -

Πιστός ταξιδιώτης και ιδανικό εργαλείο για πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη, το Land Cruiser γιορτάζει πλέον τα 60 του χρόνια, δίνοντας στο στίγμα του σε κάθε είδους περιπέτεια σε τέσσερις ρόδες. Η εικόνα του οδηγού με το μισοτελειωμένο τσιγάρο και τη σιγουριά στο βλέμμα, στο κούμπωμα της τετρακίνησης, ακολουθεί το Land Cruiser από τις κινηματογραφικές αίθουσες, μέχρι την συναρπαστική απλότητα της καθημερινότητας πολλών ευτυχισμένων ιδιοκτήτων.

Τα Land Cruiser διατηρούν μια μυστήρια σχέση με την περιπέτεια και τη φύση. Μια σχέση που καταφέρνει να σβήνει τη αμφιβολία από το μυαλό του οδηγού τους, τόσο σε θέμα δυνατοτήτων, όσο και στο θέμα της αξιοπιστίας-αντοχής. Το αρχικό μοντέλο BJ είχε εξαιρετικά σκληροτράχυλα χαρακτηριστικά. Βαρύς ήχος, γρανάζια στα διαφορικά που 'φωνάζουν' και ένα απλό σύστημα διεύθυνσης, όμοιο με όργανο γυμναστηρίου. Όμως το μικρό μεταξόνιο και η αποτελεσματική τετρακίνηση, ακολουθούσαν σε κάθε δοκιμασία. Το πρώτο μοντέλο του 1951 αντέγραφε με την μοναδική μαεστρία των Ιαπώνων το όνομα Jeep, ακολουθώντας την αμερικάνικη λογική ενός αυτοκινήτου για στρατιωτική χρήση. Ο δοκιμαστής Ichiro Taida αποκαλύπτει τις δυνατότητες του νέου μοντέλου, σκαρφαλώνοντας στο βουνό Fuji, σε υψόμετρο ρεκόρ για την εποχή εκείνη. Πιο μεγάλο και πιο ισχυρό από το αμερικάνικο μοντέλο, είχε ένα 6κύλινδρο 3,4 λίτρων κινητήρα, με την τετρακίνηση του να μην συνδυάζεται με κοντές σχέσεις.

Το 1954 οι Ιάπωνες εξελίσσοντας το αρχικό μοντέλο το ονόμασαν Land Cruiser BJ. Τα πρώτα μοντέλα εξάγονται στο Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Η δεύτερη γενιά (J2/J3)  παρουσιάζεται το 1955, φτάνοντας να διαθέτει μέχρι και 14 διαφορετικές εκδόσεις. Με το Land Cruiser 40 (J4), η ονομασία Land Cruiser μπαίνει για τα καλά στην ιστορία της αυτοκίνησης, ακολουθώντας στο δικό της κοινό, την καριέρα των Land Rover.

 

Godzilla 4x4

Το 1967 η οικογένεια των Land Cruiser μεγαλώνει. Η έκδοση Station Wagon (της γενιάς J5) ανταγωνίζεται τα Jeep Wagoneer και Range Rover της εποχής, συνδυάζοντας τις πρώτες ανέσεις με την καθαρόαιμη τετρακίνητη υπόσταση. Στη γενιά J6, αρχίζουν να μπαίνουν τα πρώτα χαρακτηριστικά SUV στο παιχνίδι. Η αυθεντική παρουσία όμως στις εκτός δρόμου διαδρομές δεν αλλοιώνεται, ενώ η αισθητική αρχίζει και ακουμπά την εποχής των ‘80s. Η αξιοπιστία των μοντέλων αυτών είναι παροιμιώδης, κάνοντας ιδιαίτερα ευτυχείς τους τυχερούς ιδιοκτήτες. Η έκδοση HJ60 ακουμπά στις δυνατότητες του 3,4 λίτρων 6κύλινδρου turbo-diesel κινητήρα (136 ίππων) , ο οποίος προσφέρει πλουσιοπάροχα την πολύτιμη ροπή του (315 Nm) για τις εκτός δρόμου συνθήκες. Η έκδοση HJ61 αποκτά αντιστρεπτική ράβδο στον εμπρός άξονα, βελτιώνοντας τις εντός δρόμου ικανότητες του Land Cruiser. Ο εμπρός άξονας, εμπλέκεται πλέον ηλεκτρό-υδραυλικά από την καμπίνα των επιβατών. Την δεκαετία του ’90 το Land Cruiser Station Wagon μεγάλωσε αρκετά, ακολούθησε τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ απέκτησε και ένα πιο αεροδυναμικό σχήμα.

Η γενιά του σήμερα, εκφράζει αναμφίβολα την πολυτέλεια, όσο κανένα άλλο Land Cruiser. Η κορυφαία έκδοση V8 άλλωστε κοστίζει –χαντακωμένη από φόρους στη χώρα μας- 133.000€. Πάραυτα, η μελετημένη τετρακίνηση και οι αποσπώμενες αντιστρεπτικές, δεν του στερούν την εκτός δρόμου υπεροχή. Επιπλέον η έκδοση J7 ζει ακόμη και παράγεται για χώρες με ειδικές συνθήκες μετακίνησης. Με heavy-duty προσανατολισμό, safari snorkel, ταμπούρα και λιτό εξοπλισμό (μόλις από το 2009 με αερόσακους), προσφέρει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του.

Η έννοια του ιστορικού-κλασσικού μοντέλου δεν έχει αγγίξει ακόμη τα Land Cruiser. Οι λάτρεις των Land Cruiser των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80 δεν τα περιφέρουν σε επιδείξεις και εκδηλώσεις ιστορικών. Αντιθέτως, η καθημερινή μετακίνηση και η χρήση τους σαν πιστά εργαλεία, είναι χαραγμένη στο κορμί τους. Τα οδόμετρα γεμίζουν χιλιόμετρα, κάνοντας νοητά πολλές φορές τον κύκλο της γης!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...