Η πόλη που εισέπραξε 3 εκατομμύρια από κλήσεις για ταχύτητα - Μέσα σε 6 μήνες
Από τη στιγμή που μπήκαν οι νέες κάμερες ταχύτητας, οι παραβάτες οδηγοί αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
- -
- -

H υπερβολική ταχύτητα ή η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας εάν προτιμάτε, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που δύσκολα μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει. Ή μήπως όχι; Μήπως τελικά η τεχνολογία μπορεί να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα στους παραβάτες οδηγούς το οποίο σε πρώτη φάση θα τους «πονέσει» στην τσέπη και ανάλογα με τη νομοθεσία κάθε χώρας, θα μπορεί να τους οδηγήσει έως και τη φυλακή…
Το παράδειγμα του Όλμπανι
Η πόλη Ολμπάνι στη Νέα Υόρκη ενέκρινε πριν από ένα χρόνο περίπου μια ακριβή μεν αλλά αποτελεσματική δε πρόταση. Τοποθέτησε αυτόματες κάμερες ταχύτητας, τελευταίας τεχνολογίας, σε όλες τις σχολικές ζώνες. Ενημέρωσε μάλιστα και τους δημότες της πόλης για την κίνηση της αυτή και έπειτα από μια μικρή περίοδο χάριτος, το σύστημα άρχισε να κόβει και να αποστέλλει κλήσεις σωρηδόν στους παραβάτες οδηγούς!
Μόνο μέσα στο πρώτο 6μηνο από την τοποθέτηση των καμερών, ο Δήμος έχει συγκεντρώσει 3,24 εκατομμύρια δολάρια σε κλήσεις! Οι κάμερες αφού ανιχνεύσουν ότι το όχημα κινείται με ταχύτητα ανώτερη του ορίου, «τραβούν» το απαραίτητο καρέ και μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το σύστημα του Δήμου, αποστέλλονται τα πρόστιμα στους παραβάτες οδηγούς. Μάλιστα μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες λειτουργίας των νέων καμερών, έχει «συλληφθεί» οδηγός ο οποίος κινούνταν στη σχολική ζώνη που έχει όριο τα 30 km/h με 120 km/h! Οι περισσότεροι βέβαια οδηγοί αποδεικνύεται πως έχουν παραβατική συμπεριφορά, με τα στοιχεία να δείχνουν πως η μέση ταχύτητα διέλευσης των οχημάτων από τις συγκεκριμένες σχολικές ζώνες είναι τα 58 km/h.
Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Όλμπανι σε εκτενές ρεπορτάζ του ανέφερε ότι το μέτρο έχει ήδη τα επιθυμητά αποτελέσματα αν και όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος του σταθμού έπειτα από ενημέρωση που έλαβε από το αρμόδιο γραφείο της δημοτικής αρχής, από τις 107.000 κλήσεις που έχουν κοπεί, έχουν πληρωθεί οι 71.000.
Δείτε ακόμη: Σαρώνουν τα ραντάρ στην Ελλάδα – Κόβουν συνεχώς πρόστιμα
Βέβαια από αυτά τα χρήματα μόνο ένα μικρό μέρος των εισπράξεων επιστρέφει στην πόλη (ένα ποσοστό σχεδόν 30%) του Όλμπανι καθώς η ιδιωτική εταιρεία που κατασκεύασε και τοποθέτησε τις κάμερες έχει συμφωνήσει με το Δήμο για κάποια χρόνια να λαμβάνει το 70% των προστίμων ως ενοίκιο, από τη στιγμή που η πόλη του Όλμπανι δεν είχε τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσει στην απόκτηση τους.