Το τεστ που πρόδωσε τους Κινέζους – Έτσι κλέβουν στις μετρήσεις
Ένας Κινέζος blogger απέδειξε στην πράξη, ότι πολλοί εγχώριοι κατασκευαστές αυτοκινήτων υπερβάλλουν πολλές φορές ως προς τις μετρήσεις που ανακοινώνουν.
- -
- -

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει σημειώσει άλματα προόδου τα τελευταία 10 χρόνια. Τα ηλεκτρικά μοντέλα που λανσάρουν σωρηδόν οι Κινέζοι κατασκευαστές είναι κορυφαία σε ασφάλεια, γεμάτα τεχνολογία και κυρίως προσιτά στην κτήση. Ή έστω, πολύ πιο προσιτά, σε σχέση με τις αντίστοιχες προτάσεις των Δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, στο κινεζικό αυτοκινητικό θαύμα υπάρχουν πολλές σκιές…
Το τρικ με την αεροδυναμική σήραγγα
Ένας από τους μεγαλύτερους blogger αυτοκινήτων στην Κίνα, με εκατομμύρια ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo (το αντίστοιχο Facebook των Κινέζων), ο Zurich Bei Le Ye, διεξήγαγε μια ανεξάρτητη δοκιμή ενός κινεζικού ηλεκτρικού οχήματος στην αεροδυναμική σήραγγα του Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας Αυτοκινήτων Tianjin China Automotive Technology and Research (CATARC) και σύμφωνα με την ανάρτηση στο ιστολόγιο του, η δοκιμή ακολούθησε το πρωτόκολλο CSAE 146-2020 και πραγματοποιήθηκε από επαγγελματίες τεχνικούς όπως συμβαίνει δηλαδή με τις αντίστοιχες μετρήσεις των επίσημων κατασκευαστών.
Η δοκιμή του λοιπόν στην αεροδυναμική σήραγγα έγινε viral καθώς αποκάλυψε ότι το πολυτελές sedan Avatr 12 είχε πραγματικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,28 αντί για 0,21 που ανακοίνωνε η μαμά εταιρεία. Ο αριθμός είναι σημαντικά υψηλότερος από το 0,21 που αναφέρεται στις επίσημες προδιαγραφές του Avatr 12, υψηλότερος κατά 30% για την ακρίβεια. Μάλιστα όπως τόνισε χαριτολογώντας στο βίντεο του ο Κινέζος blogger, η τιμή αυτή είναι άμεσα συγκρίσιμη με ενός Volkswagen Passat… 20ετίας.
Ο συντελεστής οπισθέλκουσας αντικατοπτρίζει την αεροδυναμική απόδοση ενός οχήματος και είναι αναμφίβολα ένας νευραλγικός παράγοντας για τα σύγχρονα μοντέλα, ιδίως για τα ηλεκτρικά, καθώς η μείωση της οπισθέλκουσας κατά μόλις 0,01 cd, μπορεί δυνητικά να αυξήσει την αυτονομία κατά 10 km με ταχύτητα κίνησης τα 120 km/h.
Τα ευρήματα πυροδότησαν ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Κίνα, το οποίο εντάθηκε περαιτέρω έπειτα από τα «περίεργα» μέτρα που ελήφθησαν μετά τη δημοσίευση της ιστορίας. Ο blogger ισχυρίστηκε ότι το κέντρο δοκιμών αρνήθηκε να του παραδώσει την επίσημη έκθεση από την ημέρα της δοκιμής, ενώ ένα βίντεο που περιέγραφε λεπτομερώς τις δοκιμές «κατέβηκε» άξαφνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Δείτε ακόμη: Οι Κινέζοι υπόσχονται supercar καλύτερο από την Ferrari SF90
Η Avatr αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του blogger, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς, με το νομικό τμήμα της εταιρείας να ζητά μάλιστα αποζημίωση 5 εκατομμυρίων γιουάν (σχεδόν 800.000 ευρώ) για δυσφήμιση της εταιρείας. Η Avatr ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να διεξάγει δημόσια δοκιμή του μοντέλου της «12» το συντομότερο δυνατό, ώστε να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.