Ασφαλιστικές: Προθεσμία 3 μηνών για αποζημιώσεις

Πληρωμή με επιταγή ημέρας - Πρόστιμα στις καθυστερήσεις

  • -
  • -

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με σχετική απόφαση που εκδόθηκε στο τέλος Μαρτίου 2011, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον προσδιορισμό και την πληρωμή των αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους κατόχους αυτοκινήτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η απόφαση προβλέπει αυστηρή προθεσμία τριών μηνών από την ημέρα παραλαβής της αίτησης αποζημίωσης προς τις ασφαλιστικές εταιρίες, προκειμένου να αποδεχθούν το αίτημα αποζημίωσης του ασφαλισμένου, να υποβάλλουν την προσφορά τους ή να απαντήσουν αρνητικά. Ακόμη, ορίζονται ως χρόνος πληρωμής της ζημιάς αυστηρά οι 10 ημέρες από την ημερομηνία που υποβλήθηκε η προσφορά. Τέλος, θεσπίζεται η υποχρέωση των εταιρειών να επισυνάπτουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης έντυπο δήλωσης τροχαίου ατυχήματος και έντυπο αίτησης αποζημίωσης, καθώς και το δικαίωμα των ασφαλισμένων και των ζημιωθέντων προσώπων να λαμβάνουν αντίγραφο του φακέλου με την επιφύλαξη των διατάξεων σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών υποχρεώσεων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ασφαλιστικές ξεκινούν από 100.000 και φθάνουν τις 300.000 ευρώ.

Αν και η 3μηνη προθεσμία προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία, καταστρατηγείται από αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες, κυρίως στην περίπτωση των σωματικών βλαβών όπου συνήθως τα ποσά είναι μεγάλα. Η συνήθης πρακτική από αρκετές εταιρείες είναι να χρονοτριβούν και να μην παίρνουν θέση για το αν αποδέχονται το αίτημα αποζημίωσης του ασφαλισμένου ή όχι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2010, οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι εταιρείες για αστική ευθύνη από οχήματα ανήλθαν στα 578,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία 234,3 εκατ. ευρώ ήταν για σωματικές βλάβες και 344,1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...