Λουκέτο στην Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ

Χωρίς ασφάλεια 150.000 οδηγοί

  • -
  • -

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεµάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Από την εξέλιξη αυτή μένουν ακάλυπτοι περισσότεροι από 150.000 οδηγοί που είχαν συμβόλαιο με την Ευρωπαϊκή ενώ πληθαίνουν οι φήμες για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Πρόνοια δραστηριοποιείται από το 1995 στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και διέθετε  χαρτοφυλάκιο 154.000 συµβολαίων αστικής ευθύνης αυτοκίνητων, αριθµός που αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής αγοράς.
Όσοι οδηγοί έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτονται για 30 ηµέρες από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ µετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού πρέπει να ασφαλιστούν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Μέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί στην Ευρωπαϊκή Πρόνοια και αφορά διάστημα από την ηµεροµηνία ανάκλησης της άδειας έως τη λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου επιστρέφεται στους ασφαλισµένους από τον εκκαθαριστή µετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της εταιρείας. Το κανόνι στην αγορά αγγίζει το ένα δισ. ευρώ και οι ζημιές στο Επικουρικό Κεφάλαιο υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ.

Το λουκέτο στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν αναμενόμενο καθώς είχε απασχολήσει αρκετές φορές τα δύο τελευταία χρόνια τις εποπτικές αρχές, οι οποίες είχαν διαπιστώσει σοβαρά ελλείμματα στα αποθέματά της. Η Ευρωπαϊκή Πρόνοια είχε αποφύγει την ανάκληση της άδειας κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου για την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της ωστόσο δεν κατάφερε να εξυγιανθεί και να προχωρήσει στην αναγκαία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...