Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πλοία: Τι πρέπει να ξέρεις πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Τι να λάβεις υπόψη σου σαν οδηγός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αν θες να ταξιδέψεις με πλοίο; Τι να προσέχεις σχετικά με την ασφάλεια του οχήματος.

 • -
 • -

Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκονται προ των πυλών και οι περισσότεροι επιλέγουν το πλοίο ως μέσο μεταφοράς για το νησί της επιλογής τους. Ας ρίξουμε φως στη σχέση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πλοίων αυτό το καλοκαίρι.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λοιπόν, εξέδωσε οδηγίες (14/11/2023 & 16/4/2024) προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών κινδύνων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fe5745d99c0f5b437300ef61da28c1b6.jpeg

Ποια αυτοκίνητα συγκαταλέγονται στην κατηγορία AFVs

Σημειώνεται ότι στα AFVs περιλαμβάνονται: 

 1. αμιγώς ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα που φέρουν συσσωρευτές (μπαταρίες) και
 2. Τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγροποιημένα και συμπιεσμένα αέρια καύσιμα, δηλαδή εκείνα που καταναλώνουν υγραέριο (LPG) και φυσικό αέριο (CNG).

Οι οδηγίες βασίζονται σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και τη διεθνή εμπειρία, και αφορούν στην ασφάλεια της μεταφοράς AFVs.

Δείτε ακόμα: Τελικά μπαίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία;

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι οδηγοί των AFVs όταν θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο

Σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες, όσοι οδηγοί διαθέτουν AFVs και θέλουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι με πλοίο πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

 • Στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα, πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία των συσσωρευτών και η φόρτισή τους να είναι έως 40% της χωρητικότητάς τους.
 • Στα υπόλοιπα AFVs, όπως οχήματα με υγροποιημένα ή συμπιεσμένα αέρια καύσιμα, δηλαδή εκείνα που καταναλώνουν υγραέριο (LPG) και φυσικό αέριο (CNG) οι δεξαμενές δεν πρέπει να γεμίζουν πάνω από το 50% της χωρητικότητάς τους.
 • Επίσης, οι οδηγοί πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το πλήρωμα σε περίπτωση συναγερμού από το όχημά τους.
 • Τέλος, δεν επιτρέπεται η φόρτιση ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων πάνω στο πλοίο και πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν είναι συνδεδεμένα με πηγή ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Δεν επιτρέπεται η φόρτωση AFVs με βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας τους, ενώ η ευθύνη για τυχόν ζημιές βαρύνει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή που έχει ο κάθε ιδιοκτήτης ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η άμεση επικοινωνία με την εκάστοτε ακτοπλοϊκή εταιρεία για την ακριβέστερη ενημέρωσή του σχετικά με τις ισχύουσες οδηγίες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/202d4ed889933e438e7d34b353e5f896.JPG

Μην ξεχάσεις να το ασφαλίσεις

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνεις πριν ταξιδέψεις (με πλοίο ή όχι) είναι να έχεις ασφαλίσει το αυτοκίνητό σου. Επίσης, καλό είναι να έχεις και οδική βοήθεια σε περίπτωση που δεν βρεις το σημείο φόρτισης εγκαίρως.

Τι ισχύει, όμως, για τις ασφάλειες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, δεν υπάρχουν και κυβικά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο υπολογισμός γίνεται με βάση την ισχύ (kW) του ηλεκτρικού μοτέρ. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο υψηλότερο είναι και το ασφάλιστρο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4a2e5c6a8e59b14ea8a4d11412b65efe.jpg

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο κόστος ασφάλισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι 2:

 • Η αξία του οχήματος, η οποία είναι συνήθως είναι υψηλότερη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου της ίδιας κατηγορίας.
 • Το γεγονός ότι τα EV έχουν μεγαλύτερη ισχύ και πιο άμεση επιτάχυνση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο και το ρίσκο για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς, ότι και στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συνυπολογίζονται ο τύπος του οχήματος και η μάρκα, η ηλικία του οδηγού, η εμπειρία, η χρήση του αυτοκινήτου και ό,τι άλλο συνυπολογίζεται για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα.

Πατώντας εδώ μπορείς να συγκρίνεις τιμές ασφάλειας αυτοκινήτου και να αγοράσεις το πιο συμφέρον πακέτο εξοικονομώντας έως και 40%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...