Τα ελληνικά νησιά θα παίρνουν ρεύμα από μπαταρίες αυτοκινήτων

Χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων θα δούμε να μπαίνουν στα ελληνικά νησιά στο μέλλον, ώστε να βοηθήσουν στην παραγωγή και την προμήθεια ρεύματος μέσω ΑΠΕ.

  • -
  • -

Από χρησιμοποιημένες μπαταρίες αυτοκινήτων θα προέρχεται το ρεύμα που θα χρησιμοποιούν τα νησιά στο μέλλον, σε σημαντικό ποσοστό, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Με αυτόν τον τρόπο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον μηδενισμό των εκπομπών ρύπων της Ελλάδας. Ειδικά στα νησιά το πρόβλημα των ρύπων είναι πολύ μεγάλο, καθώς σε αρκετά από αυτά το ρεύμα παράγεται από γεννήτριες που καίνε diesel.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e3d86221242cf1297cd2b16995617c6b.jpg

Το ρεύμα στα νησιά θα προέρχεται από ΑΠΕ – Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα

Με τη χρήση ΑΠΕ θα γίνεται η παραγωγή ρεύματος στα νησιά της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ώστε να μειωθούν ή ακόμα και να μηδενιστούν οι εκπομπές ρύπων που σήμερα προέρχονται από την ηλεκτροπαραγωγή.

Δείτε ακόμα: Τελικά πόσο βρώμικο είναι το ρεύμα είναι στην Ελλάδα;

Το ζήτημα που προκύπτει όσο αυξάνεται η χρήση των ΑΠΕ, οπουδήποτε – όχι μόνο στα νησιά – είναι ότι υπάρχει κενό το βράδυ, όταν σταματάνε να συμμετέχουν τα φωτοβολταϊκά. Παρόμοιο πρόβλημα προκύπτει όταν η ζήτηση είναι ξαφνικά πάρα πολύ μεγάλη (για παράδειγμα σε έναν καύσωνα), καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει το 100% των αναγκών.

foto https://cdn.gcdata.gr/data/photos/370c0dc1c30eca2de72e35772d7cb593.jpg

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα βοηθήσουν τις ΑΠΕ;

Σε αμφότερα τα προβλήματα, η λύση είναι η χρήση μπαταριών, ώστε όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας να αποθηκεύεται εκεί, με σκοπό να χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή είναι μικρότερη της ζήτησης. Ακριβώς αυτός θα είναι ο ρόλος των μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πώς θα βρεθούν οι μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα μπουν στις ΑΠΕ;

Υπάρχουν περιπτώσεις που η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου παύει να είναι χρήσιμη για αυτόν τον σκοπό. Μπορεί να έχει πέσει η απόδοσή της και να μην προσφέρει πλέον επαρκή αυτονομία (ειδικά στα παλαιότερα ηλεκτρικά που οι μπαταρίες δεν ήταν τόσο προηγμένες), μπορεί να έχει συμβεί ένα ατύχημα και το αυτοκίνητο να βγήκε ολική ή απλά να προέκυψε μια βλάβη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c41edab1ff89896b91cb1b1362366ad8.jpg

Ακόμα κι αν η υγεία μιας μπαταρίας πέσει στο 60%, στο 50%, στο 40% ή ακόμα χαμηλότερα, μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί για ΑΠΕ. Αυτό ακριβώς θα γίνει στα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου έκανε σχετικές δηλώσεις λέγοντας:

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4b74c0b4284877ccaec98c534609114b.jpg

«Σε επόμενο στάδιο οι συσσωρευτές των ηλεκτρικών οχημάτων θα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ενέργειας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών και μειώνοντας την απαιτούμενη παραγωγής ενέργειας καθώς θα λειτουργούν ως μαξιλαράκι ασφαλείας στις στιγμές υψηλής ζήτησης

nisi-astypalaia-nhsi

Ένα από τα πρώτα νησιά που θα εγκατασταθούν ΑΠΕ με μπαταρία είναι η Αστυπάλαια. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση οι μπαταρίες θα είναι καινούριες, όχι μεταχειρισμένες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε ανακοινώσεις από το Υπουργείο μεταφορών ή το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ώστε να μάθουμε ποιο θα είναι το πρώτο νησί που θα μπουν μεταχειρισμένες μπαταρίες από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η παραπάνω λύση αφορά κυρίως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, δηλαδή αυτά που πρέπει να παράγουν την ενέργεια μόνα τους. Σε εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα, δηλαδή το ρεύμα έρχεται με καλώδιο από την ηπειρωτική χώρα, η ανάγκη για τέτοιες λύσεις είναι μικρότερη.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...