Τι είναι η περίφημη "Παράκαμψη της Αττικής" - Πόσο θα στοιχίσει το έργο, τι λύσεις θα δώσει

Δύο πρότυπα σχέδια για μεγάλα οδικά έργα, με στόχο να περιοριστεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο, έχει στα χέρια του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων αναφορικά με την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Κηφισό καθώς μαζί με την Αττική Οδό αποτελούν τους δύο σημαντικότερους αστικούς αυτοκινητόδρομους της Αθήνας.

Η παράκαμψη της Αττικής

Στόχος των αρμόδιων φορέων που ασχολούνται εντατικά με το θέμα είναι η βελτίωση της κυκλοφοριακής διαχείρισης του «Κηφισού», δηλαδή το οδικό τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο με την Αττική Οδό έως τον ανισόπεδο κόμβο με την παραλιακή οδό (ΣΕΦ), «κομμάτι» που μαζί με το τμήμα της Αττικής Οδού από την Μεταμόρφωση μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα κυκλοφορίας σε καθημερινό επίπεδο.

Το Τεχνικό Συμβούλιο έχει στα σκαριά μελέτη η οποία θα δώσει τέλος ή έστω θα αποφορτίσει αισθητά το κυκλοφοριακό χάος του «Κηφισού», προχωρώντας σε μικρές ή μεσαίες κοστολογικές παρεμβάσεις στην υφιστάμενη υποδομή, αναβαθμίζοντας συγχρόνως ή και κατασκευάζοντας εναλλακτικούς οδικούς άξονες.

Το πρώτο σχέδιο προβλέπει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και τη σύνδεση της περιφερειακής Υμηττού με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης.

Ειδικά η τελευταία σύνδεση θεωρείται κρίσιμη για τη διοχέτευση της κυκλοφορίας που μαγνητίζει προς τα νότια προάστια ο νέος πόλος του Ελληνικού. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος του έργου υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.

 

Η δεύτερη πρόταση είναι η λεγόμενη “παράκαμψη Αττικής”. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, ειδικά για την λεωφόρο Κηφισού υπάρχει στα σχέδια ένα έργο νευραλγικής σημασίας το οποίο είναι ουσιαστικά η παράκαμψη της Αθήνας, ο δρόμος από την Ελευσίνα έως την Υλίκη.

Με τον νέο δρόμο που εξετάζεται από τους αρμόδιους φορείς, τα οχήματα που έρχονται από την Πελοπόννησο και κατευθύνονται προς Βοιωτία και βόρεια Ελλάδα, δεν θα μπαίνουν καθόλου στην Αθήνα, παρακάμπτοντας τον Κηφισό. Έτσι, η κίνηση θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η παράκαμψη της Αττικής θα απομακρύνει τα βαρέα οχήματα από τον Κηφισό και θα συνδέσει τις βιομηχανικές περιοχές Οινοφύτων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Θριάσιου Πεδίου, καθώς και του λιμανιού του Πειραιά μέσω Σχιστού. Το κόστος της πρότασης σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμα: Ο νέος δρόμος της Ελλάδας με τις 7 γέφυρες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες αξιολογούν εδώ και καιρό τις προτάσεις και, εν συνεχεία, εφόσον κρίνουν ότι οι μελέτες είναι τεχνικά σωστές και πλήρης στοιχείων, θα προχωρήσουν σε ανοικτό διαγωνισμό για την υλοποίηση των έργων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...