Η κατάρα της Ελλάδας - Ο πιο τρομακτικός ελληνικός δρόμος

Είναι ο πλέον δυσπρόσιτος ελληνικός δρόμος, με το μύθο μάλιστα να τον θέλει μέχρι… και στοιχειωμένο.

  • -
  • -

Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν και όπως πολλοί πιστεύουν, στοιχειώνουν αυτό τον δρόμο για μια ζωή… Ο μύθος, θέλει έναν Δεσπότη από τα Ιωάννινα, γύρω στο 1800, να προσπαθεί να περάσει από τον συγκεκριμένο δρόμο, προκειμένου να κατευθυνθεί προς τα Τρίκαλα.  

Ωστόσο αντιμετώπισε τόσες πολλές δυσκολίες στο διάβα του, που, όταν κάποια στιγμή έφθασε κατάκοπος σε ένα ξέφωτο -σήμερα είναι γνωστό ως ο κάμπος του Δεσπότη-, καταράστηκε το μέρος λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή!

Και το όνομα αυτού… Κατάρα

Ο λόγος γίνεται φυσικά για το γνωστό τοις πάσι, Πέρασμα της Κατάρας, την πάλαι ποτέ Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, ένα δρόμο μήκους 18 χιλιομέτρων που οι παλιοί θα θυμούνται σίγουρα, πόσο δύσκολο ήταν να τον διασχίσεις, ακόμα και τους θερινούς μήνες.

Ο δρόμος είναι στενός, με συνεχείς και κλειστές στροφές, χωρίς προστατευτικά στηθαία και φωτισμό, ένα «κομμάτι» του οδικού δικτύου που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως το δυσκολότερο στην Ελλάδα. Για να καταλάβουν κάπως καλύτερα οι νεότεροι, τους χειμερινούς μήνες η διέλευση του ήταν το λιγότερο… «ρίσκο», εάν βέβαια επιτρέπονταν από τις Αρχές και δεν είχαν κλείσει τη διαδρομή λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το τέλος της Κατάρας

Τον Απρίλιο του 2009 η θρυλική «Κατάρα», έδωσε τη θέση της στην Εγνατία οδό. Η διάνοιξη και λειτουργία του σύγχρονου αυτού αυτοκινητοδρόμου, παρέκαμψε και τυπικά την Κατάρα, με το δρόμο πλέον να χρησιμοποιείται κυρίως από ντόπιους αλλά και κάμποσους εκδρομείς, οι οποίοι θέλουν να δουν από κοντά την άγρια ομορφιά του τοπίου αλλά και να απολαύσουν την χλωρίδα και την πανίδα της οροσειράς της Πίνδου.  

Δείτε ακόμα: Ο πιο όμορφος δρόμος της Ελλάδας

Πάντως αν έχετε στα σχέδια σας να κάνετε μια βόλτα προς την Κατάρα, έχετε κατά νου ότι συνήθως το χειμώνα ο δρόμος παραμένει κλειστός για λόγους ασφαλείας, με την Περιφέρεια Ηπείρου να επικαλείται το «ασύμφορο κόστος για τον αποχιονισμό της περιοχής».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...