Τα 7 πράσινα μίλια της Αττικής – Έτσι θα αλλάξει η πόλη τα επόμενα χρόνια

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιτακτική για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε ποιους άξονες θα οδεύσει για να μετατραπεί στην πρώτη «πράσινη» Περιφέρεια της Ελλάδας.

  • -
  • -

7 άξονες, 7 «πράσινα μίλια», απαιτούνται προκειμένου η Αττική να αναπτυχθεί και να γίνει βιώσιμη. Ο Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο του 9ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης που διοργανώνει η Hellenic Association for Energy Economics, παρουσίασε αυτά τα βήματα.

Όπως τόνισε, γνωρίζουν καλά πως θα πετύχουν τον στόχο δημιουργίας μιας πραγματικά βιώσιμης Περιφέρειας. Με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Χαρδαλιά, υπάρχει σχέδιο, διάθεση και κυρίως, η ανάληψη της ευθύνης για να γίνει πράξη όλο αυτό, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πολιτικές, με έργα που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

attiki

Στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας προωθείται το Μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη. Όσο για τους 7 άξονες, αυτοί είναι:

  1. ⁠Δρομολογούνται παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως το κυκλοφοριακό και η αστική κινητικότητα, που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων του λεκανοπεδίου και θα αναβαθμίσουν την εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες του.
  2. ⁠Δίνεται έμφαση στη λειτουργία ενός ακόμη πιο αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας ώστε οι πολίτες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αποτελεί -όπως σημείωσε- η υλοποίηση μιας σειράς αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ιδίως στις ζώνες υψηλού κινδύνου.
  3. Υιοθετούνται οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας καθώς και ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, που προωθεί την ανακύκλωση και βάζει οριστικά τέλος στην ταφή των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται -όπως επισημάνθηκε- η ανακύκλωση, κατόπιν εξασφάλισης πόρων άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ, για αγορά και τοποθέτηση γωνιών ανακύκλωσης, ενώ παρέχονται οικονομικά κίνητρα στους Δήμους για μείωση των απορριμμάτων, εφαρμόζοντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». 
  4.  ⁠Αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και ιδίως η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μοντέλο και τα εργαλεία λειτουργίας της Περιφέρειας. Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής ήταν η πρώτη -όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς- που έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα παρατηρητηρίου ρεμάτων, καταγράφοντας διαρκώς τον βαθμό καθαρισμού τους.  
  5. Υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των λυμάτων και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, προ ημερών δόθηκε προς πλήρη χρήση το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας προϋπολογισμού 112,9 εκατ. ευρώ, το οποίο κατασκευάστηκε μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττική, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή και άλλων αντίστοιχων μονάδων για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και τους Δήμους Σπάτων Αρτέμιδος, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαρκόπουλου Μεσογαίας.
  6. ⁠Αναβαθμίζονται τα Μητροπολιτικά πάρκα της Αττικής μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την πλήρη αισθητική και λειτουργική τους αναβάθμιση, ώστε να αποδοθούν στους πολίτες ως πραγματικά δημόσιοι χώροι. Στο σχεδιασμό είναι και η εφαρμογή ενός εκτεταμένου προγράμματος δεντροφυτεύσεων και η εφαρμογή ολοκληρωμένου masterplan για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων.
  7. Έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων και υποδομών καθώς και δράσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους (όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στον οδικό φωτισμό αρμοδιότητας της Περιφέρειας με την εγκατάσταση πάνω από 30.000 LED φωτιστικών σωμάτων που καθιστούν τους δρόμους πιο φωτεινούς και ασφαλείς).

«Διασφαλίζουμε με κάθε τρόπο ότι τα οφέλη της πράσινης ανάπτυξης και μετάβασης, θα τα απολαμβάνουν οι πολίτες και των 66 Δήμων της Αττικής, χωρίς αποκλεισμούς, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε περιοχές που έως σήμερα είχαν αδικηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

attiki

Δείτε ακόμη: O δρόμος με τις περισσότερες κάμερες στην Ελλάδα – Που είναι τοποθετημένες

«Σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Παράλληλα, διεκδικούμε από το κεντρικό Κράτος την ευθύνη και το δικαίωμα να διαχειριζόμαστε Μητροπολιτικά όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν το δύσκολο εγχείρημα που έχουμε αναλάβει. Ζητάμε να έχουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο και αποδεχόμαστε να επωμιστούμε και την κύρια ευθύνη για όσα γίνονται αλλά και για όσα δεν γίνονται. Δεν είναι λειτουργικό άλλος φορέας του Κράτους να χρηματοδοτεί, άλλος να μελετά, άλλος να προκηρύσσει κι άλλος να εκτελεί π.χ. ένα αντιπλημμυρικό έργο. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», είπε ο κύριος Χαρδαλιάς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...