Αθήνα: Ηλεκτρικά λεωφορεία υπάρχουν – Φορτιστές δεν υπάρχουν

Μπορεί να έχουμε προμηθευτεί 140 ηλεκτρικά λεωφορεία αλλά κυκλοφορούν μόλις τα 46 ελλείψει… φορτιστών!

  • -
  • -

Η μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών σε ένα πιο… πράσινο μέλλον, βαδίζει με αργούς ρυθμούς. Παρότι, εδώ και κάμποσο καιρό έχουν πατήσει τους τροχούς τους στη χώρα μας τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία της κινεζικής Yutong Buus, από αυτά, μόλις τα 46 βρίσκονται σε λειτουργία!

Δεν υπάρχουν… φορτιστές

Εδώ και λίγες ημέρες, μπορεί να έχει υποπέσει στην αντίληψη σας ότι κυκλοφορούν ανάμεσα μας, στην Αθήνα, τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία του στόλου των αστικών συγκοινωνιών.

Δυστυχώς όμως, κυκλοφορούν μόλις 46, καθώς τα υπόλοιπα είναι παροπλισμένα ελλείψει φορτιστών. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν 10-12 φορτιστές σε πέντε αμαξοστάσια του ΟΣΥ (Ρέντη, Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Αττικής, Ρουφ, και Ανθούσα ως εφεδρικό) τα οποία προφανώς και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες φόρτισης του στόλου και των δρομολογίων του επί καθημερινής βάσης.

Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης οφείλεται στο μπλόκο που επέβαλε  το Ελεγκτικό Συνέδριο στη σύμβαση, αξίας 9,85 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία ΕΥΔΡΟΜΟΣ ΑΤΕ, η οποία είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου για την εγκατάσταση των μόνιμων φορτιστών, γεγονός που οδήγησε σε καθυστέρηση περίπου 2 μηνών στο χρονοδιάγραμμα.

Η εν λόγω σύμβαση, προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση συνολικά 70 φορτιστών ισχύος 90KW στα τέσσερα αμαξοστάσια του οργανισμού (εκτός της Ανθούσας). Από την πλευρά της πάντως, η διοίκηση της ΟΣΥ αρνείται κατηγορηματικά ότι η σταδιακή ένταξη των ηλεκτρικών λεωφορείων στο πρόγραμμα των κανονικών δρομολογίων υιοθετήθηκε λόγω της ανεπάρκειας φορτιστών, ισχυριζόμενη ότι επιλέχθηκε για λόγους ομαλότερης λειτουργίας ενώ παράλληλα δεν αποκλείει μέχρι τον Ιούνιο να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και τα 140 οχήματα.

Δείτε ακόμα: Αυτό είναι το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου στη Θεσσαλονίκη

Παρόμοια βέβαια είναι η εικόνα που επικρατεί και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, όπου στις αρχές της εβδομάδες έκαναν πρεμιέρα περίπου 7 ηλεκτρικά λεωφορεία από τα 110 που προμηθεύτηκε ο ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις των αρμοδίων, το πρόβλημα που έχει προκύψει αναμένεται να λυθεί το αργότερο μέχρι και τον Αύγουστο του 2024.

Πηγή: Capital.gr

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...