Η συσκευή των 20 ευρώ που ανοίγει όλα τα αυτοκίνητα – Αυτή χρησιμοποιούν οι κλέφτες

Οι κλέφτες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ένα αυτοκίνητο με keyless entry μπορεί να γίνει «καπνός» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Υπάρχει όμως τρόπος να προστατευτείτε…

  • -
  • -

Η είσοδος χωρίς κλειδί στο αυτοκίνητο και η εκκίνηση του κινητήρα με το πάτημα ενός κουμπιού είναι μια τεχνολογική λύση που χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Μπορείτε δηλαδή να έχετε το κλειδί του αυτοκινήτου στη τσέπη ή στη τσάντα σας, να πλησιάσετε προς αυτό και χωρίς να κάνετε την παραμικρή ενέργεια, να ανοίξετε την πόρτα του να επιβιβαστείτε στην καμπίνα, να πατήσετε το μπουτόν και να φύγετε σαν κύριοι/ες.

Δυστυχώς όμως, το ίδιο εύκολα, μπορούν και οι κλέφτες να «πάρουν» το αυτοκίνητο σας και να φύγουν σαν κύριοι και αυτοί!

Με μια συσκευή που κοστίζει μόλις 20 €

Η συσκευή που χρησιμοποιούν οι κλέφτες αντιγράφει ουσιαστικά των κώδικα του κλειδιού του αυτοκινήτου και μεταδίδει τη συχνότητα του σήματος σε μια άλλη συσκευή ίδιας τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται ως «κλειδί».

Όπως ίσως γνωρίζετε το σήμα στο κλειδί του αυτοκινήτου σας παραμένει πάντα ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι οι κλέφτες μπορούν να έρθουν στη γειτονιά ή στο γκαράζ σας και με αυτήν τη συσκευή να «αποσπάσουν» τη συχνότητα στην οποία δουλεύει το keyless entry κλειδί του αυτοκινήτου σας, ανοίγοντας το όχημα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα!

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «relay attack» ή επίθεση αναμετάδοσης, σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση. Μικρή σημασία έχει βέβαια το πως μεταφράζεται ελληνιστί αυτή η φράση όσο το αποτέλεσμα της.

Μάλιστα μια ερευνητική ομάδα από την εταιρεία ασφαλείας Qihoo 360 με έδρα το Πεκίνο, παρουσίασε πρόσφατα πολλούς τύπους συσκευών με τους οποίους οι «αετονύχηδες» κλέβουν αυτοκίνητα στο συνέδριο «Hack in the Box» στο Άμστερνταμ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον η εμβέλεια αυτών των «ραδιοεπιθέσων» επιτρέπει στους ληστές να κλέβουν αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα ακόμα και 200 m μακριά από το κλειδί του ιδιοκτήτη!

«Δουλεύετε στο γραφείο σας ή ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ και το αυτοκίνητό σας είναι παρκαρισμένο έξω. Κάποιος σας πλησιάζει, «κλέβει» τη συχνότητα του κλειδιού του αυτοκινήτου σας στέλνοντας το σήμα στο συνεργό του που είναι δίπλα στο όχημα σας. Ο τελευταίος μέσα σε ελάχιστα δευτερόπλεπτα έχει ανοίξει το αυτοκίνητο και είναι έτοιμος να το οδηγήσει. Είναι τόσο απλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jin Li, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας Qihoo.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κυμαίνονταν και η έκθεση της ADAC, η οποία διαπίστωσε μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες συσκευές, λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά σε 24 διαφορετικές μάρκες αυτοκινήτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω οχήματα «ευάλωτα» σε κλοπές!

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε

Για να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας από επιθέσεις αυτού του τύπου, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο ή τοποθετήστε το κλειδί σας σε ένα μεταλλικό πλέγμα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί ότι βοηθά αρκετά στην παρεμβολή του σήματος του κλειδιού σας.

Μπορείτε επίσης, να απενεργοποιήσετε μέσα από την οθόνη αφής και συγκεκριμένα από τις ρυθμίσεις του οχήματος (σε όσα μοντέλα είναι αυτό εφικτό) το πρόγραμμα ασύρματου κλειδώματος/ξεκλειδώματος.

Δείτε ακόμα: Βγάζουν ξανά προς πώληση, τα κλεμμένα Ι.Χ.

Lasta but not least και σίγουρα πιο παραδοσιακή μέθοδος, είναι οι «φυσικές» κλειδαριές. Ένα αντικλεπτικό «μπαστούνι» για παράδειγμα στο τιμόνι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες, οι οποίοι ως hi tech πλέον στο επάγγελμά τους ίσως προτιμήσουν να μην αφιερώσουν το χρόνο τους σε εσάς και να στραφούν σε κάποιο άλλο όχημα, μια πιο εύκολη λεία…

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...