Η απόφαση της Ford που αλλάζει τα δεδομένα – Τι θα συμβεί το 2030

Η Ford είχε δηλώσει ότι θα γίνει ένα αμιγώς ηλεκτρικό brand έως τα τέλη της δεκαετίας. Ωστόσο, φαίνεται πως θα συνεχίσει να πουλά αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες και μετά το 2030.

  • -
  • -

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Ford, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα, ότι θα πουλά μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη από το 2030 και μετά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα επιθυμούσε η ίδια στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης -όπως και για πολλούς ακόμα κατασκευαστές- με αποτέλεσμα η αμερικανική φίρμα να αναθεωρεί το πλάνο της!

Με θερμικούς κινητήρες και μετά το 2030

Η νέα στρατηγική της Ford προβλέπει την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2030, εφόσον υπάρχει σοβαρή ζήτηση. Κάτι βέβαια που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο εάν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση σε λιγότερο από μια εξαετία από σήμερα.

Σύμφωνα λοιπόν με το Γενικό Διευθυντή της Ford Europe, Martin Sander, η ζήτηση για ηλεκτρικά μοντέλα στην ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι η προβλεπόμενη, που σημαίνει ότι το κοινό δεν είναι ακόμα ώριμο να εγκαταλείψει το θερμικό του αυτοκίνητο για κάποιο ηλεκτρικό.

«Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση όπως τώρα, για αυτοκίνητα με θερμικά συστήματα κίνησης και plug-in hybrid, να είστε σίγουροι, ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις επιλογές στους πελάτες μας» τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο Λονδίνο στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Financial Times «Future of the Car».

Η Ford βέβαια έχοντας κατά νου το… ηλεκτρικό της μέλλον, «τελείωσε» τα τελευταία χρόνια πολλά από τα παραδοσιακά βαριά χαρτιά της γκάμας της, μοντέλα δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν κινητήρες εσωτερικής καύσης για την κίνηση τους.

Η παραγωγή του Mondeo έλαβε τέλος στις 4 Απριλίου 2022. Το EcoSport καταργήθηκε μερικούς μήνες αργότερα (Δεκέμβριο του 2022), ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με την «απόσυρση» του θρυλικού Fiesta στις 7 Ιουλίου του 2023. Σημειωτέων, ότι είχαν καταργηθεί λίγο πριν και τα S-Max κσι Galaxy…

Το επόμενο έτος μάλιστα, θα πέσουν όπως όλα δείχνουν και οι τίτλοι τέλους ενός ακόμη best seller μοντέλου της Ford, του Focus, το οποίο όπως δήλωσε νωρίτερα φέτος ο Martin Sander, η απόφαση για το φινάλε του μικρομεσαίου μοντέλου, είναι οριστική.

Το πως θα γεμίσει βέβαια η Ford αυτές τις «τρύπες» στη γκάμα της -την ευρωπαϊκή, για να μην παρεξηγούμαστε- θα φανεί σύντομα. Πάντως το πλάνο της αμερικανικής φίρμας για την Ευρώπη προβλέπει μόνο ηλεκτρικά.

Από το νέο Puma (θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κραϊόβα στη Ρουμανία), το Explorer (αμιγώς ηλεκτρικό SUV στην πλατφόρμα MEB της Volkswagen), έως και το μελλοντικό Capri, που θα πατήσει λογικά πάνω στο ID.5 της VW, τα σχέδια της Ford είναι αποκλειστικά στην πρίζα!

Δείτε ακόμα: Ford Puma με 252 ευρώ τον μήνα ή επιτόκιο 0,99 %

Βέβαια η εταιρεία, εάν το επιθυμεί, μπορεί να υποστηρίξει έστω και μια περιορισμένη γκάμα υβριδικών αλλά και plug-in hybrid μοντέλων, κάτι που αναμένεται να συμβεί δεδομένου ότι τόσο ο όμιλος VW όσο και οι όμιλοι Stellantis αλλά και Hyundai-Kia εξακολουθούν να πωλούν ταυτόχρονα με τις ηλεκτρικές τους προτάσεις και αυτοκίνητα με θερμικά συστήματα κίνησης.

Για την Toyota δε γίνεται λόγος, διότι οι Ιάπωνες, παρότι και αυτοί αναπτύσσουν συνεχώς την ηλεκτρική τους γκάμα, έχουν δηλώσει δημοσίως πολλάκις, ότι δεν πιστεύουν στην ηλεκτροκίνηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...