Πώς μπορείς να κάνεις ένα υβριδικό Toyota να καίει 5 ευρώ στα 100 km

Τα υβριδικά μοντέλα της αγαπημένης μας Toyota φημίζονται εδώ και χρόνια για την οικονομία που προσφέρουν. Πώς μπορούν όμως να γίνουν ακόμη πιο φθηνά στη χρήση;

  • -
  • -

Δεν είναι τυχαίο ότι η Toyota θεωρείται ο πρωτοστάτης της υβριδικής τεχνολογίας, μιας και πρόκειται για την αυτοκινητοβιομηχανία που έκανε προσιτά αυτά τα αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό με το Prius. Έχει παράδοση στα υβριδικά μοντέλα, χρησιμοποιώντας και εξελίσσοντας την εν λόγω τεχνολογία πριν αυτή γίνει «της μόδας». Αυτό της έχει δώσει και ένα σημαντικό προβάδισμα στο αγώνα για το πιο αποδοτικό και οικονομικό κινητήριο σύνολο, με την σημερινή της γκάμα να το επιβεβαιώνει. Υπάρχουν όμως πολλοί, που θεωρούν πως τα συγκεκριμένα μοντέλα της ιαπωνικής μάρκας, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο οικονομικά στη χρήση.

1

Έχοντας προοδεύσει αρκετά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για μεγαλύτερη οικονομία… χρησιμοποιώντας βενζίνη τουλάχιστον. Μπορεί τα 3,5-4,5 lt/100km που θα δει κάποιος στο trip computer ενός υβριδικού Yaris να είναι μία εξαιρετική τιμή, αλλά όταν το κόστος της βενζίνης βρίσκεται μία ανάσα από τα 2 ευρώ/λίτρο, τότε κατευθείαν ανεβαίνουμε στα 7-9 €/100km. Υπάρχει τρόπος αυτό το ποσό να πέσει στα 5 €; Μάλλον ναι και ονομάζεται υγραέριο.

2

Δείτε ακόμη: Νέο video: Δοκιμάζουμε το Toyota C-HR Plug-in Hybrid

Λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής αγοράς του (0,8€/lt), το υγραέριο κίνησης προσφέρει οικονομία στα καύσιμα, ακόμη κι αν το ίδιο κινητήριο σύνολο καίει περισσότερο με αυτό απ’ ότι με βενζίνη. Όπως μπορούμε να δούμε και σε πολλά μοντέλα που έρχονται από το εργοστάσιο με κινητήρες διπλού καυσίμου (βλέπε Renault, Dacia), το ίδιο μοτέρ μπορεί να καίει περισσότερο με υγραέριο, αλλά λόγω της τεράστιας διαφοράς που έχει στην τιμή, συνεχίζει να είναι πιο οικονομικό στη χρήση. Έτσι ακόμα κι αν η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου όπως το Yaris ανέβει από τα 4,5 lt/100km στα 6-6,5 lt/100km, το κόστος θα κυμαίνεται κάπου στα 5 €/100km.

3

Δείτε ακόμη: Το νέο Dacia που κάνει 1.400 km με ένα γέμισμα!

Υπάρχουν αρκετοί πλέον που μπορούν να κάνουν εγκατάσταση ενός κιτ υγραερίου, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μία καλή έρευνα ώστε το αποτέλεσμα να σας δικαιώσει και να μην έχετε αργότερα «παρατράγουδα». Άλλωστε καλύτερα τώρα να δώσετε κάτι παραπάνω για να γίνει σωστή δουλειά, παρά να κλαίτε μετά. Να πούμε πως μιας και τα μοντέλα της Toyota μοιράζονται σε πολλές περιπτώσεις μηχανικά μέρη με την Lexus, είναι πιθανό, οι ίδιες μετατροπές που μπορούν να γίνουν σε ένα υβριδικό Toyota, να μπορούν να εφαρμοστούν και σε ορισμένα μέλη της γκάμας της Lexus.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...