Δοκιμή Suzuki Vitara 1.5 Strong Hybrid Allgrip: Πόσο καίει πραγματικά;

Το υβριδικό SUV της Suzuki προσφέρει την ευκολία του αυτόματου κιβωτίου, την ελευθερία της τετρακίνησης και την… ηρεμία της χαμηλής κατανάλωσης!

  • -
  • -

Έχοντας «γράψει» χιλιάδες χιλιόμετρα με το Suzuki Vitara 1.5 Strong Hybrid στην τετρακίνητη έκδοσή του (Allgrip), έχουμε εκτιμήσει δεόντως το υβριδικό B-SUV της ιαπωνικής μάρκας. Η συνολική του πρακτικότητα, μαζί με τους άνετους χώρους για επιβάτες και τις δυνατότητες που προσφέρει όταν η άσφαλτος τελειώσει, αποτελούν μερικά από τα δυνατά χαρακτηριστικά του. Ειδικά το τελευταίο το διαφοροποιεί από τη «μάζα» των υπόλοιπων B-SUV, αφού πλέον οι κατασκευές του είδους με σύστημα τετρακίνησης σπανίζουν. Πώς τα καταφέρνει η υβριδική έκδοση στον τομέα της κατανάλωσης, όμως; Κρατάει… μακριά την αντλία του βενζινάδικου;

Ιάπωνας οικονομολόγος!

Αφού μηδενίσαμε το trip computer, καλύψαμε περίπου 900 km σε μεικτή διαδρομή. Περίπου τα μισά από αυτά έγιναν σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες 130-140 km/h, ενώ τα υπόλοιπα, σε αστικές συνθήκες και επαρχιακούς δρόμους. Το αποτέλεσμα ήταν 6,1 lt / 100 km μέση κατανάλωση, μια άκρως ικανοποιητική επίδοση, με δεδομένο ότι δεν οδηγούσαμε με στόχο την οικονομία, αλλά με φυσιολογικό ρυθμό και καμία προσπάθεια. Εντός πόλης, όπου ο ηλεκτροκινητήρας του υβριδικού συστήματος λειτουργεί περισσότερο, είναι εφικτό να «γράψει» κοντά στα 5,5 lt / 100 km, νούμερο εύκολα επιτεύξιμο και στον επαρχιακό με σταθερή πορεία. Στον αυτοκινητόδρομο υπολογίστε περίπου 6,5-6,8 lt / 100 km.

Δείτε ακόμη: Ταξιδεύουμε στην Κέρκυρα με το Suzuki Vitara Strong Hybrid Allgrip και κάνουμε 2.000 km

Mild Hybrid ή Strong Hybrid;

Τα παραπάνω, αφορούν το Suzuki Vitara με το Strong Hybrid κινητήριο σύνολο που αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 33 PS και 60 Nm. Η συνολική ισχύς είναι στους 116 ίππους και η μετάδοση γίνεται και στους τέσσερις τροχούς (για τις εκδόσεις Allgrip) μέσα από ένα αυτόματο (ρομποτιζέ) κιβώτιο έξι σχέσεων. Στην γκάμα υπάρχει και το Mild Hybrid σύνολο με έναν τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.4 λίτρων BoosterJet και ισχύ 129 PS. Λόγω του turbo, οι επιδόσεις ευνοούνται και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο στην κατανάλωση, αφού καταφέρνει να παραμένει κάτω από τα 7 lt / 100 km.

Δείτε ακόμη: Mild, Strong, Full ή Plug-In Hybrid; Οι διαφορές

Σχετικά με το ερώτημα «ποιο είναι καλύτερο;», κρατήστε ως δεδομένο ότι το Mild Hybrid πετυχαίνει χαμηλότερη κατανάλωση στον αυτοκινητόδρομο χάρη στην περίσσεια ισχύος του, ενώ το Strong Hybrid παίρνει το αίμα του πίσω στην πόλη και το επαρχιακό δίκτυο, όπου ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί συχνά και μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις καυσίμου. Οπότε η βέλτιστη επιλογή για κάθε αγοραστή εξαρτάται από τις ανάγκες του, αλλά και από τις συνθήκες που κινείται στην καθημερινότητά του. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει αυτόματο κιβώτιο, όμως, το Strong Hybrid είναι μονόδρομος καθώς το Mild Hybrid διατίθεται μόνο με χειροκίνητο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...