Μονακό ή Αθήνα; Ποιος έχει τα ακριβότερα πάρκινγκ;

Με τις τσουχτερές τιμές των αθηναϊκών πάρκινγκ να μας απασχολούν όλους, μία πρόσφατη επίσκεψη μας στο Πριγκιπάτο του Μονακό μας έβαλε σε σκέψεις. Πού είναι πιο ακριβά; Εκεί ή εδώ;

  • -
  • -

Όταν μία περιοχή έχει πρόβλημα με τη δημόσια στάθμευση, τα ιδιωτικά και δημοτικά πάρκινγκ καλούνται να «ξελασπώσουν» τους οδηγούς ΙΧ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με το αζημίωτο, με πολλούς σταθμούς στάθμευσης να εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου και να χρεώνουν υπέρογκα ποσά ακόμη και αν οι οδηγοί σκοπεύουν να μείνουν στο χώρο για μόλις μία ώρα.

Με αφορμή ένα ταξίδι που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα στο Πριγκιπάτο του Μονακό και τις τιμές που αντικρίσαμε ως προς το πάρκινγκ, θεωρήσαμε ενδιαφέρον να δούμε που είναι πιο ακριβό το παρκάρισμα: Στην ταπεινή Αθήνα ή στο γεμάτο «φουσκωμένα» πορτοφόλια Μόντε Κάρλο; Πάμε λοιπόν.

2

Αθήνα

Καλώς ή κακώς, στην ελληνική πρωτεύουσα οι τιμές για τους χώρους στάθμευσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή και τη ζήτηση που έχει. Για παράδειγμα, εάν ψάχνει κανείς να παρκάρει στο Σύνταγμα, μία μέση τιμή για την πρώτη ώρα κυμαίνεται στα 9 €, για 2 ώρες στα 11 € και για 4 ώρες στα 14 €. Στον Πειραιά η μέση τιμή για 1 με 2 ώρες πέφτει στα 5-6 € και οι 4 ώρες στα 7 €. Για να μην μιλήσουμε για πληθώρα σταθμών σε μέρη όπως το Κολωνάκι που μία βραδινή έξοδος για ποτό μπορεί να φτάσει σε κόστος ακόμη και τα 20 € μόνο για το πάρκινγκ.

1

Μόντε Κάρλο

Αντίθετα, στο λαμπερό Πριγκιπάτο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αρχικά να πούμε πως με εξαίρεση μόλις 6 σταθμούς, όλοι οι υπόλοιποι διαθέτουν κοινό τιμοκατάλογο, ο οποίος έχει οριστεί από το αντίστοιχο Υπουργείο Μεταφορών. Από εκεί και πέρα, κρίνοντας από την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής, θα περίμενε κανείς τα κόστη στάθμευσης να είναι ανάλογα. Ειδικά όταν η δυνατότητα παρκαρίσματος στον δρόμο είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Για πάμε να δούμε λοιπόν τι ισχύει.

3

Σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αρχικά να πούμε πως όλες τις ημέρες της εβδομάδας - εκτός Κυριακής - τα ΙΧ πλην των ηλεκτρικών, για να παρκάρουν σε μία από τις 1.000 διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν στον δημόσιο δρόμο, πληρώνουν 2,40 € ανά ώρα, με το μέγιστο χρονικό όριο στις περισσότερες γειτονιές να είναι οι δύο ώρες.

4

Στα κλειστά πάρκινγκ τώρα, πρώτη βασική πληροφορία είναι ότι η πρώτη ώρα είναι εντελώς δωρεάν! Από εκεί και πέρα όμως το κόστος αυξάνεται ραγδαία ανά 15 λεπτά έως και τις 2 ώρες. Η αύξηση είναι 1 € ανά 15 λεπτά στάθμευσης έως τις 3 ώρες και 0,90 €/15 έως τις 4 ώρες. Να πούμε πως τις βραδινές ώρες (7μμ έως και 8πμ), το κόστος είναι χαμηλότερο, με την κάθε ώρα να κοστίζει 0,70 €, ενώ το 24ωρο φτάνει τα 20 €. Εάν χάσει κανείς το εισιτήριο του η τιμή είναι στάνταρ στα 25 €/ημέρα.

Δείτε ακόμη: Θέση πάρκινγκ πουλήθηκε για 167.000 ευρώ – Σε ποια περιοχή της Αθήνας;

Ας δούμε συνοπτικά έναν τιμοκατάλογο ανά ώρα και στη συνέχεια το επίσημο έγγραφο που αναλύει τις τιμές διεξοδικά:

  • 1 ώρα – Δωρεάν
  • 2 ώρες – 7 €
  • 3 ώρες – 11 €
  • 4 ώρες – 14,50 €

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας:

1

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...