Οι Ευρωπαίοι γύρισαν την πλάτη σε ηλεκτρικά και ντίζελ – Ποια οχήματα επέλεξαν

Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5,2% το Μάρτιο στην ΕΕ, σημειώνοντας την πρώτη πτώση για φέτος, με τα ηλεκτρικά και τα ντίζελ, να χάνουν το μεγαλύτερο έδαφος.

  • -
  • -

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου σημείωσε για πρώτη φορά φέτος πτώση στις πωλήσεις της το Μάρτιο, της τάξεως του 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αντανακλώντας ουσιαστικά την ευρύτερη ύφεση της αγοράς.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι…

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μειώθηκαν κατά 11,3%, κλείνοντας στις 134.397 μονάδες, καταλαμβάνοντας εν τέλει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 13%. Μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το Βέλγιο, εμφάνισε άνοδο στις πωλήσεις του κατά 23,8%, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 10,9%. Αντίθετα, η Γερμανία είδε τους καταναλωτές της, να γυρνούν την πλάτη στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, σημειώνοντας σημαντική πτώση της τάξεως του 28,9%.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2024, έκλεισε με 332.999 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σημειώνοντας αύξηση 3,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στον αντίποδα, τα υβριδικά οχήματα, εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις ταξινομήσεις τους (+12,6%) καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 29,0%, πηγαίνοντας έτσι κόντρα, στη συνολική πτώση της αγοράς.  

Η Γαλλία και η Ιταλία, δύο από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές HEV, κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις τους, κατά 29,6% και 8,3%, αντίστοιχα, με τη Γερμανία να εμφανίζει οριακή μείωση κατά 0,3%. Overall, οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων έφθασαν τις 299.426 μονάδες.

Σε ότι αφορά τις ταξινομήσεις plug-in υβριδικών, μειώθηκαν κατά 6,5%, με τη Γερμανία και το Βέλγιο να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση κατά 4,5% και 15,3% αντίστοιχα. Οι ταξινομήσεις των plug-in υβριδικών ανήλθαν σε 73.029 μονάδες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,1% της αγοράς αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Τα ντίζελ τη μεγαλύτερη πτώση

Από όλα τα συστήματα κίνησης, τα αυτοκίνητα που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν όσα εφοδιάζονταν με ντίζελ κινητήρες. Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, οι ντίζελ επιλογές πλέον είναι περιορισμένες, τουλάχιστον σε σχέση με ότι συνέβαινε μια 5ετία πριν.

Τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα λοιπόν, σημείωσαν πτώση 18,5% με τις μεγαλύτερες μάλιστα μειώσεις να εμφανίζουν οι πιο ισχυρές αγορές όπως της Γαλλίας (-32,1%), της Ισπανίας (-38%) και της Ιταλίας (-27,6%), με τη Γερμανία να εμφανίζει μεν κι αυτή πτώση αλλά αμελητέα της τάξεως του 0,5%. Συνολικά, οι πωλήσεις ντίζελ οχημάτων ανήλθαν σε 128.227 μονάδες, αντιπροσωπεύοντας ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 12,4%.

Δείτε ακόμα: Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;

Σε ότι αφορά τα βενζινοκίνητα μοντέλα, οι πωλήσεις και εδώ μειώθηκαν κατά 10,2%, με σημαντική πτώση να εμφανίζουν οι περισσότερες από τις μεγάλες αγορές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία η πτώση ήταν 17,7%, στην Ισπανία 10,1% και στη Γερμανία 3,4%. Αντίθετα, η Ιταλία σημείωσε άνοδο 5,7%. Αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς των βενζινοκίνητων μοντέλων να μειωθεί από 37,4% σε 35,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...