Τι είναι η βενζίνη Ε10 – Γιατί λείπει από την Ελλάδα και ποιους κινδύνους κρύβει;

Η βενζίνη Ε10 χρησιμοποιείται ήδη σε 15 περίπου Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχει εμφανισθεί ακόμα και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό…

  • -
  • -

Βενζίνη Ε10. Πολλοί από εσάς μπορεί να την έχετε ακούσει και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να έχετε φουλάρει και το αυτοκίνητό σας με αυτή, σε κάποιο ταξίδι σας στο εξωτερικό. Άλλωστε, η βενζίνη Ε10 πωλείται στα πρατήρια καυσίμων του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Εσθονία, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και αρκετών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών, ενώ έχει «επεκταθεί» και σε άλλες ηπείρους.

Τι είναι η βενζίνη Ε10

Πρόκειται για ένα είδος βενζίνης που περιέχει ανανεώσιμη αιθανόλη σε ποσοστό 10%. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη βενζίνη είναι ένα μείγμα με 90% κανονική αμόλυβδη βενζίνη και 10% βιοαιθανόλη.

Θυμίζουμε ότι η κλασσική αμόλυβδη βενζίνη που χρησιμοποιούμε όλοι, περιλαμβάνει 5% αιθανόλη (γι αυτό και η σήμανσή της είναι Ε5) και μπορεί να τροφοδοτήσει όλα τα οχήματα βενζίνης χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στους κινητήρες τους. Κρατήστε την τελευταία αυτή φράση και θα επανέλθουμε σύντομα σε αυτό.

Τα πλεονεκτήματα της βενζίνης Ε10

Η βενζίνη Ε10 μειώνει ουσιαστικά το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης βοηθώντας έτσι και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η εισαγωγή της βενζίνης E10 σε ποικίλα προάστια του Λονδίνου, μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 750.000 το χρόνο! Αυτή η μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί αντίστοιχα, εάν σταματούσαν να κυκλοφορούν κοντά στα 350.000 αυτοκίνητα.

Με βάση ποικίλες έρευνες, η χρήση της βενζίνης E10, λειτουργεί ευεργετικά και στην κατανάλωση καυσίμου καθώς μειώνει -όχι σημαντικά βέβαια- και τη μέση τιμή σε ένα αυτοκίνητο.  

Το μεγάλο μειονέκτημα… της χώρας μας

Ποσοστό της τάξεως του 90% περίπου των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την βενζίνη Ε10 στα αυτοκίνητά του. Το πρόβλημα στη χώρα μας έγκειται στο γεγονός ότι ο στόλος των οχημάτων μας είναι προτελευταίος σε παλαιότητα στην ΕΕ, με το μέσο όρο ηλικίας των επιβατικών οχημάτων να είναι τα 17 έτη, την στιγμή που στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ανέρχεται στα 12 έτη.

Δείτε ακόμα: Πόσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ελλάδα;

Με πιο απλά λόγια, όσα αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί από το 2011 και μετά είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο καύσιμο χωρίς να προβούν σε κάποια μετατροπή ή να βλάψουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...