Υβριδικά αυτοκίνητα: Mild, Strong, Full ή Plug-In Hybrid; Οι διαφορές

Αν και σχεδόν κυριαρχούν στην αγορά, ελάχιστοι γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα υβριδικά συστήματα των αυτοκινήτων.

  • -
  • -

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των εκπεμπόμενων ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμου, πάρα πολλοί κατασκευαστές στρέφονται στην υβριδική τεχνολογία. Τα υβριδικά αυτοκίνητα όμως, έχουν ανέβει πολλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ενώ έχουν προστεθεί και νέοι τύποι που διαφέρουν ως προς το τεχνικό υπόβαθρο, αλλά και τη χρησιμότητα. Τι είναι λοιπόν τα mild hybrid, τα strong hybrid, τα «σκέτα» hybrid, ακόμη και τα… Plug-In Hybrid; Ας τα δούμε αναλυτικά, για να κατανοήσουμε καλύτερα τι προσφέρει το κάθε ένα!

Mild Hybrid: Η… αρχή του υβριδισμού

Όταν αναφερόμαστε σε mild hybrid ή αλλιώς, ήπια υβριδικά, έχουμε να κάνουμε με αυτοκίνητα βενζίνης ή πετρελαίου που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στο μοτέρ εσωτερικής καύσης για να κινηθούν. Υπάρχει όμως και ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας που συνήθως βρίσκεται πριν τον στρόφαλο, ο οποίος συνεισφέρει με την ισχύ του. Συνήθως αυτά τα μικρά ηλεκτρομοτέρ αποδίδουν 10-20 άλογα και ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν παράλληλα με τον κύριο κινητήρα, αφαιρώντας ένα μέρος του φορτίου, εξοικονομώντας καύσιμο. Επίσης, επειδή η πλειοψηφία των κινητήρων σήμερα είναι turbo, ο μικρός ηλεκτροκινητήρας ξεκινάει να δουλεύει από τις χαμηλές rpm, γεμίζοντας το κενό μέχρι να «φουσκώσει» η τουρμπίνα. Ωστόσο, το όχημα ποτέ δεν λειτουργεί αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα. Ο ρόλος του τελευταίου είναι μόνο βοηθητικός.

Strong Hybrid: Η μέση λύση

Στην περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας Strong Hybrid, υπάρχει επίσης ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας, όμως συγκριτικά με τα mild hybrid, είναι ελαφρώς ισχυρότερος. Συνήθως αποδίδει περίπου 20-30 ίππους, ενώ δεν τοποθετείται στον στρόφαλο, αλλά στο κιβώτιο. Λειτουργεί όπως στις mild hybrid υλοποιήσεις (με υποστηρικτικό χαρακτήρα στο μοτέρ εσωτερικής καύσης, δηλαδή), ωστόσο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να κινήσει και αυτόνομα το όχημα (πχ σε ελιγμούς στάθμευσης, στο μποτιλιάρισμα με πολύ χαμηλή ταχύτητα ή σε κατηφορικά κομμάτια) δίνοντας τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, σε κάποιες περιπτώσεις.

Full Hybrid: Το κλασικό υβριδικό

Τώρα, στα μοντέλα Full Hybrid, είναι η κλασική περίπτωση υβριδικού που γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια. Πριν εμφανιστούν τα mild, strong κλπ, τα υβριδικά αυτοκίνητα ήταν εκείνα που είχαν μοτέρ εσωτερικής καύσης και έναν ηλεκτροκινητήρα, με το σύστημα να διαλέγει μια από τις δύο μονάδες για την κίνηση του οχήματος ή και τις δύο. Ουσιαστικά, η μπαταρία γεμίζει ενέργεια κατά το φρενάρισμα ή το ελεύθερο ρολάρισμα και ο ηλεκτροκινητήρας την χρησιμοποιεί για να κινήσει μετά το αυτοκίνητο. Ειδικά σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος ή ήπιας κίνησης στην πόλη, τις περισσότερες φορές αρκεί η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα και έτσι, το συμβατικό μοτέρ παραμένει σβηστό. Θα ενεργοποιηθεί ξανά αν ο οδηγός ζητήσει περισσότερη ισχύ ή όταν εξαντληθεί το απόθεμα στις μπαταρίες. Οι ιπποδυνάμεις των ηλεκτροκινητήρων τους είναι υψηλότερη (πάνω από 60 ίππους) άρα μπορούν άνετα να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στον ρόλο τους.

Plug-In Hybrid: Το ηλεκτρικό υβριδικό

Κλείνοντας το κομμάτι των υβριδικών, συναντάμε τα Plug-In Hybrid, την πιο αποδοτική και… ακριβότερη λύση. Αρχικά όμως, να αναφέρουμε ότι σε όλα τα παραπάνω συστήματα υβριδικών (mild, strong, full) δεν απαιτείται φόρτιση της μπαταρίας από εξωτερική πηγή. Το σύστημα αναπληρώνει μόνο του το ρεύμα στην μπαταρία κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση, γενικότερα. Εδώ σημειώνεται η ειδοποιός διαφορά στα Plug-In: τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν τη δυνατότητα φόρτισης από εξωτερική πηγή (πρίζα, wallbox κλπ). Η μπαταρία τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη (τα Plug-In έχουν μπαταρίες από 10 kWh έως και 25 kWh σε κάποιες περιπτώσεις) και εξασφαλίζει από 40-50 km αυτονομίας, έως και 100-120 km αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία σε ορισμένα μοντέλα.

Όσο η μπαταρία έχει ρεύμα, το όχημα λειτουργεί σαν αμιγώς ηλεκτρικό. Το μοτέρ βενζίνης (ή πετρελαίου) δεν έχει λόγο να λειτουργήσει και αυτό θα συμβεί μόνο αν ο οδηγός ζητήσει την πλήρη ισχύ του συστήματος. Οι ιπποδυνάμεις των ηλεκτροκινητήρων στα Plug-In κυμαίνονται από περίπου 60 ίππους έως και 200 ίππους, άρα υπάρχει η δύναμη να κινηθεί το όχημα μόνο με ρεύμα, ακόμη και με 5 άτομα στο εσωτερικό συν αποσκευές. Όταν εξαντληθεί πλήρως η μπαταρία, τότε το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν full hybrid: συλλέγει ρεύμα στην επιβράδυνση και το αξιοποιεί στην εκκίνηση του οχήματος από στάση, σε χαμηλές ταχύτητες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...