Φωτιά στα καύσιμα - Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η βενζίνη! Τι θα γίνει μέχρι το Πάσχα;

Στα ύψη κινούνται ήδη οι τιμές της βενζίνης, του diesel και των άλλων υγρών καυσίμων, ενώ αναμένεται να ακριβύνουν κι άλλο μέχρι το Πάσχα.

  • -
  • -

Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι ανεβαίνει συνέχεια η τιμή των καυσίμων. Έτσι η βενζίνη, το diesel, το υγραέριο και το φυσικό αέριο είναι ολοένα και πιο ακριβά, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα όσων κινούνται με αυτοκίνητο, moto ή οποιοδήποτε άλλο όχημα.

Φυσικά η άνοδος των τιμών των καυσίμων συνεπάγεται αυξημένα έξοδα για τα φορτηγά, γεγονός που επηρεάζει τις τιμές σχεδόν όλων των υπόλοιπων προϊόντων. Επιπλέον, τα ακριβότερα καύσιμα θα αποτελέσουν πρόβλημα για όσους και όσες επιλέξουν να ταξιδέψουν το Πάσχα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/3a08dbbbf81639e8cc876ec8a0eefafb.jpg

Οι διεθνείς αιτίες για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα, αλλά είναι προϊόν συνδυασμού. Από τη μία είναι οι υπάρχουσες προκλήσεις όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι;

Από την άλλη έρχονται να προστεθούν νέοι παράγοντες αστάθειας όπως η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς και η πιθανή κλιμάκωση των επεισοδίων ανάμεσα στα δύο κράτη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/e98178c3ddd247f0ddbf740b76905798.jpg

Η ελληνική αιτία που ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου για την Ελλάδα, η οποία συνεπάγεται άνοδο στην κατανάλωση καυσίμων. Το τελευταίο οφείλεται τόσο στις αυξημένες μετακινήσεις των κατοίκων της χώρας, όσο και στα οχήματα που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, αλλά και σε εκείνα που τροφοδοτούν τα τουριστικά καταλύματα.

Η τάση ανόδου της τιμής του μπρεντ σε παγκόσμιο επίπεδο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, δείχνει ότι η τιμή της βενζίνης κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τα 2 €/λίτρο μέχρι να φτάσουμε στο Πάσχα.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, τονίζοντας πως «Αν δεν δούμε μείωση του πληθωρισμού δεν θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών». Συνεχίζοντας, ο κ. Ασμάτογλου είπε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα και με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή, επιβαρύνουν την τιμή του αργού πετρελαίου και κατ΄επέκταση του διυλισμένου προϊόντος και ακόμα περισσότερο την τσέπη μας». Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων είπε «υπάρχουν αυξήσεις λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου της προηγούμενης βδομάδας. Τώρα ξεκινάμε προς τα πάνω και οι προβλέψεις για την άλλη βδομάδα είναι ότι θα έχουν αυξητική τάση. Σίγουρα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ. Στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κάτω από 2 ευρώ βενζίνη».

Ενδεικτικά, στις 13 Απριλίου ο μέσος όρος της βενζίνης σε όλη τη χώρα είναι στα 1,968 €/λίτρο, στην Αθήνα κυμαίνεται στα 1,941 €/λίτρο και στην Θεσσαλονίκη στα 1,919 €/λίτρο. Περνώντας στα νησιά, στη Μύκονο ο μέσος όρος είναι 2,210 €/λίτρο και στην Πάρο έχει σκαρφαλώσει στα 2,188 €/λίτρο. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Κρήτη, με την τιμή της βενζίνης να είναι ήδη πάνω από τα 2 €/λίτρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...