Έρευνα: Τα plug in hybrid μολύνουν (πολύ) περισσότερο απ’ όσο λένε

Οι εκπομπές ρύπων των plug in hybrid στη θεωρία είναι ελάχιστοι, όμως αποδεικνύεται ότι στην πράξη μολύνουν πολύ περισσότερο.

  • -
  • -

Νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτουν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των επιδόσεων των plug in hybrid αυτοκινήτων στα εργαστήρια και του τρόπου λειτουργίας τους στην πραγματική οδήγηση. Τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των plug in hybrid στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν από πάνω από 600.000 αυτοκίνητα το 2021, δείχνουν ότι τα PHEV εκπέμπουν 350% περισσότερο CO2 από τις τιμές των εργαστηριακών δοκιμών τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι οδηγοί δεν φορτίζουν τα οχήματά τους τόσο συχνά όσο αναμενόταν, οδηγώντας σε αυξημένη εξάρτηση από τον κινητήρα φυσικού αερίου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/048789be9b1c75264a4b6c25d657d89c.jpeg

Τα plug in hybrid δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, από οικολογική σκοπιά

Αυτό είναι ανησυχητικό επειδή τα plug in hybrid έχουν προωθηθεί ως τεχνολογία-γέφυρα, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια για σύντομες διαδρομές και κινητήρα εσωτερικής καύσης για μεγαλύτερες διαδρομές. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό το ιδανικό σενάριο δεν εφαρμόζεται στο δρόμο.

Δείτε ακόμα: Μπορεί να φορτίσει ένα plug in hybrid σε ταχυφορτιστή; Δείτε την απάντηση

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ένα χάσμα 20% μεταξύ των πραγματικών και των εργαστηριακών εκπομπών για τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Αν και μικρότερη από την απόκλιση των plug in hybrid, εξακολουθεί να αναδεικνύει τους περιορισμούς των σημερινών μεθόδων δοκιμών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/42d5a4feedad2ba0f42ddd17dc98bb9e.jpg

Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μέτρησης των plug in hybrid

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες εστιάζουν όλο και περισσότερο στα plug in hybrid στο πλαίσιο της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, τα περιβαλλοντικά οφέλη των plug in hybrid φαίνονται αμφισβητήσιμα εάν δεν κινούνται κυρίως με ηλεκτρική ενέργεια.

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης καυσίμου επί του οχήματος είναι πλέον υποχρεωτική για όλα τα νέα αυτοκίνητα, παρέχοντας ακριβέστερα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/6d9a09b5d3bab2769b738bce5bf5bb37.jpeg

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα λογοδοτούν για τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των οχημάτων τους. Το μέλλον των plug in hybrid παραμένει αβέβαιο και η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά χρησιμοποιούνται και πώς εξελίσσονται οι κανονισμοί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...