Έρχονται βαριές ποινές για τους οδηγούς μηχανής – Δείτε τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Σύντομα ο αναθεωρημένος ΚΟΚ θα τεθεί σε ισχύ. Μία από τις αλλαγές αφορά και τους αναβάτες δικύκλων, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

  • -
  • -

Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για όσους δεν φορούν κράνος, όπως έκανε γνωστό η αρμόδια Υφυπουργός Μεταφορών. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, στο πλαίσιο του 1ου Συνέδριο Sustainable Ride, μίλησε μεταξύ άλλων για τα δίκυκλα, λέγοντας αρχικά, πως είναι αναγκαίο ως λαός να αναπτύξουμε μια κουλτούρα ασφάλειας συνολικά.

moto

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 34% των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας αφορούν μηχανές. Το 2021 είχαμε 214 θύματα. Αν σ’ αυτό το ποσοστό προστεθούν τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα ανεβαίνουμε στο 40%. Ο απολογισμός προφανώς και είναι άσχημος, οπότε πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Η κυρία Αλεξοπούλου τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η ταχύτητα μέσα στις πόλεις, όλοι οι αναβάτες να φορούν κράνος και φυσικά, άπαντες να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Η τελευταία μεγάλη αλλαγή στον ΚΟΚ έγινε πίσω το 2007. Θα είμαστε αυστηρότεροι στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με όσους επιμένουν να κινδυνεύουν και να παρανομούν κινούμενοι χωρίς το προστατευτικό κράνος. Θα υπάρχουν αυστηρές ποινές και υψηλά χρηματικά πρόστιμα ειδικά για τους καθ’ έξιν παραβάτες. Είναι απολύτως αναγκαίο ως λαός να αναπτύξουμε μια κουλτούρα ασφάλειας συνολικά, μια κουλτούρα ασφάλειας που ξεκινά από τα παιδιά μας. Το παιδί πρέπει να φορά κράνος στα ρόλερ, στο πατίνι, στο ποδήλατο, στο σκι και σε όλες τις μορφές κινητικότητας που ενέχουν ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά.

moto

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Το δίκυκλο έχει μικρότερη κατανάλωση, αντίστοιχα μικρότερη εκπομπή ρύπων, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο ενόσω κινείται, αλλά και ενόσω σταθμεύει. Γνωρίζω καλά ότι ένα σημαντικό θέμα που αφορά και στην οδική ασφάλεια αλλά και στην ευχέρεια χρήσης ενός δικύκλου είναι η διήθηση, οι ελιγμοί δηλαδή ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μια καθημερινότητα που σήμερα αντίκειται σε όσα λέει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας».

Πόσο είναι το πρόστιμο για κράνος

Χρηματικό πρόστιμο για όσους δεν φορούν κράνος δεν υπάρχει με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία. Ωστόσο, αυτός που εντοπιστεί δίχως να φορά το κράνος, τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων κυκλοφορίας για 2 μήνες.

Δείτε ακόμα: Νέος ΚΟΚ: Οι 4 παραβάσεις που χάνεις το δίπλωμα για 5 χρόνια

Σε περίπτωση υποτροπής, εκτός από την αφαίρεση διπλώματος ο παραβάτης υποχρεώνεται σε επανεξέταση και σε επανέκδοση της άδειας οδήγησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...