Τι δουλειά έχει στη Λαπωνία το νέο ηλεκτρικό Cupra Tavascan

Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV ταξιδεύει στη Lapland, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -35 βαθμούς Κελσίου. Γιατί όμως;

  • -
  • -

Η Lapland είναι ένας σημαντικός προορισμός για όλα τα νέα μοντέλα της CUPRA πριν αυτά λανσαριστούν στην αγορά, προκειμένου να επιδοθούν σε ακραία τεστ και να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Το τελευταίο μοντέλο που βρέθηκε στους παγωμένους δρόμους  της Β. Ευρώπης ήταν το Tavascan, με οδηγό πίσω από το τιμόνι τον Lucas di Grassi. O πρεσβευτής της μάρκας ένιωσε από πρώτο χέρι πως είναι να οδηγεί κανείς το νέο ηλεκτρικό SUV σε παγωμένες επιφάνειες και χιονισμένες διαδρομές.

Τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν τόσο το CUPRA Tavascan όσο και o Di Grassi ήταν το κρύο, ο αέρας, το χιόνι και ο πάγος. «Έχω οδηγήσει σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οδήγησα σε ακραίες, παγωμένες συνθήκες

1

Το Tavascan εκτέθηκε σε σκληρές καιρικές συνθήκες σε μια περιοχή όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από -35 βαθμούς Κελσίου. Έτσι οι μηχανικοί της CUPRA είδαν μέχρι που μπορεί να φτάσει το ηλεκτρικό SUV, ενώ βοηθήθηκαν επίσης από τον Lucas di Grassi να ολοκληρώσουν αρκετά τεστ, ξεκινώντας με τη δοκιμή φρένων, συνδυάζοντας μια ασφάλτινη και παγωμένη επιφάνεια, όπου αξιολόγησαν το κράτημα και  τον έλεγχο του αυτοκινήτου. «Σε τέτοιες συνθήκες μπορείς να καταλάβεις τη συμπεριφορά, το κράτημα του αυτοκινήτου και πως αυτό ανταποκρίνεται» είπε ο Di Grassi.

Δείτε ακόμη: Νέο CUPRA Born VZ: Το κορυφαίο ηλεκτρικό hatchback του ομίλου VW

Περισσότεροι από 100 μηχανικοί έχουν αναλάβει αυτή τη δύσκολη δοκιμασία να συμπληρώσουν πάνω από 1.000 ώρες δοκιμών, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Αντιπρόεδρος R&D, Dr. Werner Tietz, όπου είχε έρθει ο ίδιος να επιβλέψει την εξέλιξη του CUPRA Tavascan. «Για εμάς είναι σημαντικό το αυτοκίνητο να προσφέρει αρκετή ροπή και ισχύ έτσι ώστε να είναι απολαυστικό όταν το οδηγείς. Για αυτό τον λόγο τα τεστ αυτά είναι πολύ χρήσιμα, μεταξύ άλλων,  για να δεις και να προσαρμόσεις συστήματα όπως το ESC σε χαμηλές συνθήκες πρόσφυσης.» To αυτοκίνητο υποβλήθηκε σε εκατοντάδες απαιτητικά τεστ, όπως το αντοχής, όπου πρέπει να καλύψει 30.000 km, μέρα νύχτα, για να φανεί η συμπεριφορά του σε διαφορετικές επιφάνειες και να αξιοποιηθεί η απόδοσή του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...