Τι είναι αυτή η παράξενη συσκευή; Γιατί τη χρησιμοποιεί η Αστυνομία;

Σου έκλεψαν το αυτοκίνητο; Δες τι μέσα χρησιμοποιούν οι αρχές για να το εντοπίσουν πιο εύκολα.

  • -
  • -

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλοπής αυτοκινήτων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά οι αστυνομικές αρχές στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ θεωρούν πως έχουν βρει μερικά χρήσιμα «κόλπα». Από βελάκια παρακολούθησης GPS έως τεχνητά μποτιλιαρίσματα. Όλα είναι εφικτά αν ο στόχος είναι η σύλληψη των επιτήδειων. Οι τακτικές μοιάζουν ικανές να μειώσουν δραστικά των αριθμό επικίνδυνες καταδιώξεων που συνήθως έχουν άσχημες συνέπειες.

Πολλές φορές, το κυνηγητό της αστυνομίας με τους δράστες μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τον ύποπτο που τράπηκε σε φυγή, αλλά και για τους αστυνομικούς ή μερικές φορές και αθώους περαστικούς. Παράλληλα, η κλοπή αυτοκινήτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα σε όλες τις πολιτείες. Πώς λοιπόν οι αρχές εξισορροπούν την ανάγκη να λογοδοτούν οι εγκληματίες ενώ παράλληλα κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τον πιθανό κίνδυνο; Χρησιμοποιώντας τακτικές και τρικ του 21ου αιώνα.

1

Η πρώτη μέθοδος ονομάζεται «mitigation plan» και περιλαμβάνει τη δημιουργία τεχνητού μποτιλιαρίσματος. «Η ιδέα», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αστυνομικό του NYPD, «είναι να επιβραδυνθεί αρκετά η κυκλοφορία ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε το αυτοκίνητο που ψάχνουμε στην κίνηση. Αυτό που απαιτεί το σχέδιο είναι το κλείσιμο γεφυρών, το κλείσιμο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου και στη συνέχεια την επιβράδυνση της κυκλοφορίας, ώστε να μην υπάρχει μέρος για να πάνε τα αυτοκίνητα».

 

Άλλη μέθοδος, που έχουμε δει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον δύο τμήματα στη Νέα Υόρκη είναι μία που ονομάζεται σύστημα Starchase. Περιλαμβάνει ένα βέλος GPS που οι αξιωματικοί μπορούν να πυροβολήσουν από μια συσκευή χειρός ή απευθείας από το μπροστινό μέρος του περιπολικού τους κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής καταδίωξης. Τα βελάκια εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 50 km/h και χρησιμοποιούν μια κόλλα που ενεργοποιείται με τη θερμότητα για να κολλήσουν στο κλεμμένο όχημα.

tag-klopi-gps

Δείτε ακόμη: Ντου της Αστυνομίας στο Κολωνάκι – Πέρασε χειροπέδες σε παρκαδόρους

Για έναν αξιωματικό που χρησιμοποιεί το σύστημα Starchase, όλα έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του κινδύνου για το κοινό. «Οι καταδιώξεις της αστυνομίας είναι μια μέθοδος που καλό θα ήταν να μην συμβαίνει», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Old Westbury, Stuart Cameron. «Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους… ύποπτοι τραυματίζονται, αστυνομικοί τραυματίζονται, ακόμη και αθώοι περαστικοί σκοτώνονται και τραυματίζονται σε αυτές τις καταδιώξεις».

 

Σε άλλες περιπτώσεις, κοινές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά μπορεί να φανούν χρήσιμες. Η πόλη της Νέας Υόρκης διένειμε δωρεάν Apple AirTags σε ιδιοκτήτες Kia και Hyundai σε μια προσπάθεια να τους βοηθήσει να εντοπίσουν αυτοκίνητα τους σε περίπτωση κλοπής. Η περιοχή χρησιμοποιεί επίσης αυτόματα μηχανήματα που σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιήσουν έναν αστυνομικό αν εντοπιστεί κάποιο όχημα που έχει δηλωθεί ως κλεμμένο. «Αντί να αφιερώνουμε μέρες για να εντοπίσουμε ύποπτα οχήματα, τώρα είναι πιθανό να έχουμε το αυτοκίνητο που ψάχνουμε σε μία ώρα ή και λιγότερο», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Secaucus, Ντένις Μίλερ, στο Gothamist.

Δείτε ακόμη: Προσοχή με το κλειδί - Μην κάνεις ποτέ αυτό το λάθος στο κινητό [video]

Αυτές οι τακτικές δεν σημαίνουν όμως ότι όλοι οι παλιότεροι τρόποι για να σταματήσετε έναν ύποπτο έχουν εξαφανιστεί. Τα τμήματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τακτικά μοχλούς για να σκάσουν τα ελαστικά οχημάτων, ενώ η παλιά παροιμία του «δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον ασύρματο» ισχύει επίσης. Τώρα βέβαια, αυτός ο "ασύρματος" είναι λίγο πιο εξελιγμένος. Οι αστυνομικοί στο Νιου Τζέρσεϋ έχουν στην πραγματικότητα μια εφαρμογή για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να παρακολουθούν τα κλεμμένα αυτοκίνητα σε πραγματικό χρόνο.

Να πούμε πως ακόμα, οι παραπάνω τακτικές είναι ακόμη πολύ «φρέσκιες» για να πούμε πόσο αποτελεσματικές είναι στον περιορισμό των κλοπών ή στην αύξηση της ασφάλειας. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς οι αρχές προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...