Γιατί το νέο Suzuki Swift καίει λιγότερο;

Το ολοκαίνουργιο Suzuki Swift είναι πλέον εδώ και έρχεται για ακόμη μία φορά ως ήπια υβριδικό αλλά με νέο, ακόμη πιο οικονομικό μοτέρ! Πώς το καταφέρνει;

  • -
  • -

Η τέταρτη γενιά του εμβληματικού hatchback είναι πλέον πραγματικότητα και βρίσκεται στη χώρα μας! Το ολοκαίνουργιο Suzuki Swift έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη πιο εκλεπτυσμένο και δυναμικό supermini, με μοντέρνα σχεδιαστικά στοιχεία, προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και fun-to-drive χαρακτήρα, που επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα της καθημερινής μετακίνησης.

Σύμμαχος σε όλα αυτά είναι και το νέο μοτέρ βενζίνης το οποίο κινεί το καινούργιο Swift, το οποίο καταφέρνει με την ίδια ισχύ να είναι πιο αποδοτικό και πιο οικονομικό. Οι επίσημες τιμές μιλούν για 82 ίππους και 111 Nm ροπή. Συγκεκριμένα, ο νέας σχεδίασης τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,2 λίτρων Z12E πετυχαίνει θερμική απόδοση έως 40%, με αποτέλεσμα καλύτερη οικονομία καυσίμου.  Άλλα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τη μείωση του βάρους, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την αύξηση της ροπής σε χαμηλές στροφές λειτουργίας για καλύτερη απόκριση και συνολική απόδοση.

2

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο κινητήρα K12D, έχει επιτευχθεί υψηλότερη οικονομία καυσίμου με τους εξής τρόπους:

  • Βελτιστοποίηση του στροβιλισμού του μείγματος στον κύλινδρο για ταχύτερη καύση.
  • Χρησιμοποίηση ενός ενδιάμεσου μηχανισμού κλειδώματος στο μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής VVT.
  • Αύξηση του ρυθμού ροής της βαλβίδας EGR.
  • Υιοθέτηση μηχανισμού εντατήρα εκκρεμούς και χρήση ηλεκτρικής αντλίας νερού.

Επίσης, ο αριθμός εκπεμπόμενων σωματιδίων (PN) έχει μειωθεί με την καταστολή της ατελούς καύσης που μπορεί να συμβεί σε υψηλότερες σχέσεις συμπίεσης και με τη χρήση τριοδικού καταλυτικού μετατροπέα και ενός φίλτρου σωματιδίων βενζίνης που αναφέρεται ως GPF (φίλτρο σωματιδίων βενζίνης).

3

Στο νέο Swift, ο κινητήρας συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS για περαιτέρω βελτιωμένη περιβαλλοντική απόδοση. Το εν λόγω σύστημα μετατρέπει την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση και την αποθηκεύει στην μπαταρία ιόντων λιθίου. Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό μοτέρ ISG (Integrated Starter Generator) βοηθά τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση για υψηλότερη απόδοση καυσίμου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Όταν λοιπόν περάσουμε στους τελικούς αριθμούς, βλέπουμε ένα αυτοκίνητο πιο αποδοτικό, ταχύτερο και οικονομικότερο. Από πλευράς επιδόσεων, το νέο Swift, αν και έχει ακριβώς την ίδια ισχύ με τον προκάτοχο του, επιταχύνει έως τα πρώτα 100 km/h από στάση σε 12,5 sec (με το χειροκίνητο κιβώτιο και κίνηση στους εμπρός τροχούς), όταν το προηγούμενο, στην ίδια έκδοση χρειαζόταν 13,1 sec. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και όταν περνάμε στο αυτόματο κιβώτιο με τους χρόνους να είναι 11,9 sec και 12,2 sec, αντίστοιχα.

Δείτε ακόμη: Οδηγούμε το νέο Suzuki Swift 1.2 GLX

Από πλευράς κατανάλωσης τώρα, το νέο Swift σε μικτό κύκλο καίει 4,4 lt/100km και παράγει 98-99 g/km CO2. Το προηγούμενο έκαιγε 4,7 lt/100km και είχε εκπομπές 106 g/km. Ακόμη και στην τετρακίνητη εκδοχή του, το νέο Swift δεν ξεπερνά τα 111 g/km, που σημαίνει πως όλες του οι εκδόσεις απαλλάσσονται από το άγχος των Τελών Κυκλοφορίας.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά όλες τις τιμές και τα επίπεδα εξοπλισμού για το νέο μοντέλο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...