Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τι χτυπήματα αντέχει; - Πέφτει αν συγκρουστεί πλοίο;

Η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη μετά τη σύγκρουση πλοίου είναι λογικό να δημιουργήσει ανησυχίες και για τη μεγαλύτερη ελληνική γέφυρα. Θα άντεχε σε αντίστοιχο περιστατικό;

  • -
  • -

Το video με την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη είναι σοκαριστικό, καθώς οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο ότι μία γέφυρα δεν πέφτει σαν τραπουλόχαρτο, ακόμη κι αν χτυπηθεί από φορτηγό πλοίο. Φυσικά, αυτό το περιστατικό είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει σκέψεις και για την Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, η μεγαλύτερη γέφυρα είναι εκείνη στο Ρίο-Αντίρριο, η οποία φέρει το όνομα Χαρίλαος Τρικούπης. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή γέφυρα για τα ελληνικά δεδομένα κάτω από την οποία περνάνε πολλά πλοία. Το θέμα είναι, θα άντεχε η γέφυρα-στολίδι σε ένα αντίστοιχο ατύχημα; 

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2d0b9090062d37f4730ddca72af40dd4.jpg

Γιατί κατέρρευσε η γέφυρα της Βαλτιμόρης;

Την απάντηση έδωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει σχεδιαστεί με αντισεισμικούς όρους. Μπορεί αυτό να φαντάζει ως παράλειψη, όμως δεν είναι. Η Βαλτιμόρη δεν βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, οπότε δεν υπάρχει λόγος για αντισεισμική σχεδίαση κατά την κατασκευή κτιρίων και γεφυρών.

Δείτε ακόμα: Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο: 5 ευρώ φθηνότερα τα διόδια - Ποιους οδηγούς αφορά

Αντέχει η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μία σύγκρουση σαν της Βαλτιμόρης;

Όσον αφορά τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ο καθηγητής ανέφερε κατηγορηματικά ότι θα άντεχε πολύ εύκολα μία αντίστοιχη πρόσκρουση. Από την στιγμή που η Ελλάδα είναι έντονα σεισμογενής χώρα, όλες οι τεχνικές κατασκευές σχεδιάζονται αντισεισμικά.

Ειδικά στην περίπτωση της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, ο αντισεισμικός σχεδιασμός είναι για σεμινάριο, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω από ενεργό ρήγμα, το οποίο προκαλεί δονήσεις αρκετά συχνά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ed75492419c0f3fa5ceff997c5476cc6.jpg

Επειδή αυτές οι δονήσεις μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και μετακίνηση των πυλώνων, η γέφυρα έχει σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να μην καταρρεύσει ακόμα και σε ένα τέτοιο, ακραίο σενάριο. 

Αντέχει πλοία 180.000 dwt

Ουσιαστικά, αποτελεί ένα θαύμα της μηχανικής καθώς έχει θεμελιωθεί σε θάλασσα με μεγάλο βάθος (65 μέτρων) και έχει σχεδιαστεί να αντέξει σε ακραίους ανέμους έως 180 km/h, ακόμη και τεκτονικές μετακινήσεις.

H ελληνική γέφυρα έχει τέτοιες προδιαγραφές που αντέχει πρόσκρουση πλοίου έως 180.000 dwt (deadweight tonnage) το οποίο κινείται με ταχύτητα έως 16 κόμβων. Αυτό, μεταφράζεται σε οριζόντιο στατικό φορτίο 28.000 τόνων που εφαρμόζεται σε ύψος 67 μέτρων από τη βάση των βάθρων της γέφυρας.

Στην περίπτωση της γέφυρας της Βαλτιμόρης, το εμπορικό πλοίο Dali είναι χωρητικότητας 116851 dwt, δηλαδή 35% μικρότερο από αυτό που αντέχει η Ρίου-Αντιρρίου.

Όλα τα παραπάνω εγγυώνται ότι η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου μπορεί εύκολα να αντέξει συγκρούσεις όπως της Βαλτιμόρης ή μεγαλύτερες, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Βέβαια, ευχή όλων είναι να μη χρειαστεί ποτέ να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, στην πράξη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...