Στην Ελλάδα το πρώτο ηλεκτρικό Hyundai Kona Ταξί - Κάτω από 14.000 ευρώ η τιμή του

Στους δρόμους της Ελλάδας κυκλοφορεί πλέον ένα Hyundai Kona το οποίο δεν μολύνει καθόλου τον αέρα, καθώς κινείται αποκλειστικά με ρεύμα. Πώς έγινε η μετατροπή και ποιο είναι το κόστος;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά ταξί στην Ελλάδα αυξάνονται γρήγορα, γεγονός στο οποίο παίζει μεγάλο ρόλο και η γενναία επιδότηση της κυβέρνησης. Η επιδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Πράσινα Ταξί είναι 40% επί της ΛΤΠΦ με ανώτατο όριο τις 22.500 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει σημαντικά πιο ψηλά, ανάλογα με την ειδική κατηγορία στην οποία ίσως να ανήκει ο ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτρια.

Φυσικά εκτός από την επιδότηση, μεγάλο ρόλο στη στροφή των επαγγελματιών οδηγών ταξί προς την ηλεκτροκίνηση παίζουν και τα πολύ μειωμένα έξοδα μετακίνησης. Δεδομένου ότι ένα ταξί κάνει πάρα πολλά km ετησίως, το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο.

2-hyundai-kona-electric-taxi

Η ταυτότητα του πρώτου Hyundai Kona Electric ταξί

Η νεότερη προσθήκη στον στόλο των ηλεκτρικών ταξί στην Ελλάδα είναι ένα Hyundai Kona Electric. Το ταξί είναι η έκδοση με την μικρή μπαταρία, της οποίας η χωρητικότητα είναι 48,4 kWh. Η αυτονομία αγγίζει τα 377 km, ο κινητήρας αποδίδει 156 ίππους στον μπροστά άξονα, και η ισχύς φόρτισης φτάνει τα 75 kW, η οποία επιτρέπει στην μπαταρία να πάει από το 10% μέχρι το 80% σε 41 λεπτά.

Δείτε ακόμα: Παράταση στα «Πράσινα Ταξί» - Ποιοι παίρνουν πάνω από 22.500 ευρώ

Για να γίνει η μετατροπή σε ταξί ο κάτοχος μετά την αγορά έπρεπε να βάψει το αυτοκίνητο κίτρινο, αλλά και να τοποθετήσει ταξίμετρο, καθώς και μία ειδική πλακέτα επειδή το αυτοκίνητο δεν βγάζει αναλογικό παλμό. Όταν έγιναν αυτές οι εργασίες και μετά από την ανάλογη δήλωση στο υπουργείο μεταφορών, το αυτοκίνητο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει να χρησιμοποιείται ως ταξί.

Το κόστος της αγοράς του ηλεκτρικού ταξί Hyundai Kona Electric

Πέρα από την πλακέτα, η ηλεκτρική φύση του αυτοκινήτου δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο κόστος της μετατροπής, καθώς αυτό ήταν ακριβώς το ίδιο ποσό με εκείνο που θα απαιτούνταν για οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, όποιο κι αν είναι το καύσιμο.

3-hyundai-kona-electric-taxi

Βέβαια, εκτός από το κόστος της μετατροπής υπάρχει και εκείνο της αγοράς. Η λιανική τιμή του αυτοκινήτου όταν το αγόρασε ο επαγγελματίας οδηγός ταξί ήταν 38.700 ευρώ. Από αυτό το ποσό αφαιρείται το ΦΠΑ και φυσικά η κρατική επιδότηση. Στην προκειμένη περίπτωση το ΦΠΑ είναι 7.490 ευρώ και η επιδότηση από το πρόγραμμα Πράσινα Ταξί είναι 12.484 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα 5.000 ευρώ από την υποχρεωτική απόσυρση, οπότε η επιδότηση φτάνει τα 17.484 ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά φτάνουν συνολικά τις 24.974 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τελικό κόστος είναι μόλις 13.726 ευρώ, για την αγορά του Hyundai Kona Electric, δεδομένου ότι προορίζεται για χρήση ως ταξί.

4-hyundai-kona-electric-taxi

Εμείς να ευχηθούμε στον κάτοχο του συγκεκριμένου Hyundai Kona Electric καλές δουλειές και ελπίζουμε να δούμε πολλά ακόμα ηλεκτρικά ταξί στην Ελλάδα. Τα ταξί είναι πάρα πολλές ώρες στους δρόμους, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν πολύ περισσότερο από τα ΙΧ στην επιβάρυνση του αέρα που αναπνέουμε. Η μετατροπή τους σε ηλεκτρικά θα έχει εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην καθημερινότητα όλων, καθώς θα αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...