Ελλάδα: Στην πρίζα 6 στα 10 αυτοκίνητα - Δείτε σε ποια κατηγορία κάνουν πάρτυ

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών στην Ελλάδα ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, όμως υπάρχει μία κατηγορία στην οποία σαρώνουν κυριολεκτικά.

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σπάνε συνέχεια τα ρεκόρ πωλήσεων, καθώς καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία, με την εικόνα του 2024 για Ιανουάριο και Φεβρουάριο να δείχνει ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ήδη 50% επάνω σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων αφορά λίγο-πολύ όλη την αγορά, όμως σε μία κατηγορία τα μοντέλα που μπαίνουν στην πρίζα έχουν σαρώσει τον ανταγωνισμό, πετυχαίνοντας ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το 60%. Αυτά τα ποσοστά είναι στην Ελλάδα, όχι στη Νορβηγία ή στην Κίνα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/684eb4a7a5d586c01bf979d016da843f.jpg

Σε ποια κατηγορία τα ηλεκτρικά είναι ο ξεκάθαρος βασιλιάς;

Η κατηγορία στην οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη κυριαρχήσει στις πωλήσεις στην Ελλάδα είναι η κατηγορία D. Πρόκειται για την κατηγορία που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο κλασικά οικογενειακά μοντέλα όπως Skoda Octavia και BMW Σειρά 3. Ρίχνοντας μια ματιά στις πωλήσεις της κατηγορίας D, βλέπουμε ότι το ποσοστό των αυτοκινήτων που μπαίνει στην πρίζα αγγίζει το απίστευτο 60,17%! Από αυτό το νούμερο, το 45,7% αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ το υπόλοιπο 14,47% προέρχεται από τα plug in hybrid.

Δείτε ακόμα: Θα αυξηθεί κι άλλο η επιδότηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τι γίνεται με τα D-SUV; Τι ποσοστό έχουν τα ηλεκτρικά;

Περνώντας στα D-SUV, μία κατηγορία αυτοκινήτων που είναι κι αυτή εξαιρετικά δημοφιλής στις οικογένειες, το ποσοστό είναι κάπως μειωμένο όμως και πάλι είναι πάρα πολύ μεγάλο. Συγκεκριμένα, στα D-SUV το ποσοστό των αυτοκινήτων που μπαίνουν στην πρίζα διαμορφώνεται σε 48,92%, με το 21,96% να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και το 26,96% να είναι plug in hybrid.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f8eb517b376a4564b28980af31373b1f.jpg

Κατόπιν των παραπάνω αν δούμε συνολικά την κατηγορία D, το ποσοστό των ηλεκτρικών μοντέλων είναι πάνω από το μισό της αγοράς, καθώς διαμορφώνεται σε 52,51%. Το παραπάνω ποσοστό στην κατηγορία D διαμορφώνεται από το 29,53% των αμιγώς ηλεκτρικών και το 22,98% των plug in hybrid.

Η κατηγορία D πλέον είναι ηλεκτρική - Τι μας λέει αυτό για τα επόμενα χρόνια;

Τα παραπάνω δείχνουν το προφανές, δηλαδή ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως κάθε νέα τεχνολογία, κυριαρχούν πρώτα στο πιο ακριβό κομμάτι της αγοράς και μετά επεκτείνονται στο πιο προσιτό. Δηλαδή ακριβώς ό,τι συνέβη με τις επίπεδες τηλεοράσεις, με τους υπολογιστές, τα κινητά και κάθε άλλο τεχνολογικό προϊόν (γιατί το αυτοκίνητο πλέον είναι ένα ακόμα τεχνολογικό προϊόν).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/623eb57ab6508338aa87cf9913409b64.jpg

Στην κατηγορία D η κυριαρχία των ηλεκτρικών είναι πλέον δεδομένη και στην Ελλάδα. Η επόμενη που θα κατακτήσουν είναι η κατηγορία C, με τα ποσοστά να είναι ήδη κοντά στο 20%. Όταν έρθει και η σειρά της κατηγορίας B, θα είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αλλαγής που έχει γίνει στην ιστορία της αυτοκίνησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...