Πως η Volvo θα φέρει την επανάσταση στα ηλεκτρικά – Τι ανακάλυψε

Η Volvo βρήκε τον τρόπο να μειώσει δραστικά το χρόνο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων δίχως μάλιστα να επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

  • -
  • -

Η Volvo συνεργάστηκε με το Imperial College του Λονδίνου και την εταιρεία Breathe Battery Technologies, μια startup που ανέπτυξε μια καινοτόμο πλατφόρμα διαχείρισης μπαταριών και είναι έτοιμη να φέρει την επανάσταση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η λύση βρίσκεται στους αλγόριθμους

Με τη βελτιστοποίηση των αλγορίθμων φόρτισης, το νέο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας που εξελίσσουν από κοινού η Volvo, η Breathe Battery και το Imperial College μπορεί να μειώσει τον χρόνο φόρτισης των EV έως και 30% χωρίς να επηρεάσει την αντοχή των μπαταριών. Ακόμα καλύτερα, οι αλγόριθμοι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν και στις υπάρχουσες πλατφόρμες των EV.

Τα ηλεκτρικά οχήματα παρότι έχουν γίνει πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές τιμές τους αλλά κυρίως οι μεγάλοι χρόνοι φόρτισης και η περιορισμένη εμβέλεια, αποτελούν ένα τεράστιο τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους. Κατά μέσο όρο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζονται λιγότερο από μισή ώρα για να φορτιστούν από 10% έως 80% ώστε να είναι σε θέση να διανύσουν κοντά στα 300 km.

H Breathe Battery Technologies, ανέπτυξε μια τεχνολογία διαχείρισης των μπαταριών που μπορεί να μειώσει σημαντικά τους χρόνους φόρτισης, με τη Volvo να είναι ο πρώτος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιεί το εν λόγω λογισμικό φόρτισης της Breathe Battery Technologies με δυνατότητα αλγόριθμου στα μοντέλα της.

Σύμφωνα με τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία, το λογισμικό της Breathe ενσωματώνεται στη δική της πλατφόρμα, επιτρέποντας στα ηλεκτρικά Volvo να φορτίζουν έως και 30% πιο γρήγορα. Σε πραγματικές δοκιμές, οι νέοι αλγόριθμοι φόρτισης έχουν βελτιώσει τους χρόνους φόρτισης μεταξύ 15% και 30%.

Αυτή η βελτίωση είναι δυνατή χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή πυκνότητα ή η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ουσιαστικά, μπορεί ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού μοντέλου να χρησιμοποιεί πάντα ταχυφορτιστές (DC) στο αυτοκίνητο του χωρίς να αγχώνεται ότι θα «εξασθενήσει» τη μπαταρία του! Αυτό δηλαδή που ονειρεύονται όλοι οι κατασκευαστές EV…

Δείτε ακόμα: Η Volvo άλλαξε την ονομασία των ηλεκτρικών της μοντέλων

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή σταδιακή φόρτιση, που βασίζεται σε προκαθορισμένους κανόνες, το λογισμικό της Breathe χρησιμοποιεί προσαρμοστική φόρτιση για δυναμικό έλεγχο της μπαταρίας, σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικά μικρότερων χρόνων στη διαδικασία.

Το λογισμικό λαμβάνει επίσης υπόψη του την υγεία της μπαταρίας για να επιταχύνει τη φόρτιση χωρίς τον κίνδυνο επιμετάλλωσης του λιθίου, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απόδοση και την αντοχή της μπαταρίας.

Η μείωση του χρόνου φόρτισης έως και 30% είναι κάτι άκρως εντυπωσιακό, κι αν πράγματι δεν επηρεάζεται και η αντοχή της ή η διάρκεια ζωής της, τότε η Volvo έχει ένα υπερόπλο στα χέρια της που μπορεί να της κερδίσει τον ηλεκτρικό… πόλεμο.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...