Έρευνα: H Toyota έχει το πιο καθαρό αυτοκίνητο στον κόσμο - Και δεν είναι ηλεκτρικό!

Η έρευνα του Αμερικανικού συμβουλίου ενέργειας διαπίστωσε ότι πιο καθαρό αυτοκίνητο στον κόσμο δεν είναι ηλεκτρικό. Τα υπόλοιπα τέσσερα όμως της πρώτης 5άδας είναι…

  • -
  • -

Η φετινή αξιολόγηση του ACEEE (American Council for an Energy Efficient Economy) για τα πιο «πράσινα» αυτοκίνητα στον κόσμο (GreenerCars), έκρυβε μια τεράστια έκπληξη. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι το πιο «πράσινο», το πιο «καθαρό», το πιο οικολογικό μοντέλο είναι το νέο Prius της Toyota; Κι’ όμως, το ιαπωνικό plug-in hybrid όχημα  φιγουράρει στην κορυφή της λίστας!

Στην πρώτη 5άδα τέσσερα ηλεκτρικά

Από τη δεύτερη βέβαια έως και την πέμπτη θέση, συναντά κανείς μόνο ηλεκτρικά μοντέλα, παρά ταύτα, κανείς δε μπορεί παρά να βγάλει το καπέλο στην Toyota που κατάφερε με ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί και κινητήρα εσωτερικής καύσης να βρεθεί στην κορυφή αυτής της λίστας.

Ο ACEEE κατέληξε σε αυτήν την κατάταξη λαμβάνοντας υπόψη του όχι μόνο τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων αλλά ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Από την παραγωγή τους, τη χρήση τους, τις εκπομπές που παράγονται κατά την εξόρυξη και την επεξεργασία των ορυκτών για τις μπαταρίες έως και την απόρριψη τους (ανακύκλωση) μετά το πέρας της ζωής τους.

Το Toyota Prius λοιπόν απέσπασε τη μέγιστη βαθμολογία των 71 πόντων. Η νίκη του οφείλεται στο βάρος, το αεροδυναμικό του σχήμα και την υψηλή του τεχνολογία, δήλωσε στη Washington Post ο Peter Huether, κορυφαίος ερευνητής στο ACEEE.

«Οι μεγάλες και βαριές μπαταρίες μπορούν να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά την διάρκεια της οδήγησης, αλλά αυτό δεν τις καθιστά αυτομάτως και πιο πράσινες συνολικά, καθώς μέχρι να παραχθούν έχουν επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον» συμπλήρωσε.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Toyota Prius Plug-in Hybrid

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Lexus RZ 300e με βαθμολογία 67 πόντους, ενώ το MINI Cooper SE πήρε την τρίτη θέση με 67 βαθμούς. Τα Nissan Leaf και Toyota bZ4X ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα αυτής της κατάταξης.

«Είναι σημαντικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επεκτείνουν τις προσιτές επιλογές EV, σε χαμηλότερες κατηγορίες οχημάτων. Προκειμένου και οι μπαταρίες αυτών των αυτοκινήτων να είναι πιο compact και να μην επιβαρύνουν τόσο το περιβάλλον στη διαδικασία παραγωγής και ανακύκλωσης», τόνισε ο  Peter Huether

«Μηχανές» ρύπανσης του περιβάλλοντος

Η έρευνα όμως του ACEEE προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, στα πιο ρυπογόνα δηλαδή  αυτοκίνητα. Aυτά… που επιβαρύνουν δυσανάλογα πολύ το περιβάλλον. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η θηριώδης Mercedes-Benz AMG G63, ακολουθεί το Ram 1500 TRX 4×4, με την πρώτη 3άδα να συμπληρώνει το Ford F150 Raptor R.

Ωστόσο για πρώτη φορά στην εν λόγω λίστα του GreenerCars φιγουράρει κι ένα ηλεκτρικό όχημα στην 9η θέση και δεν είναι άλλο από το GMC Hummer EV το οποίο για το είδος του κάθε άλλο παρά πράσινο μπορείς να το χαρακτηρίσεις…  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...