Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι κακό κάνει στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Η χρήση του AI θα λύσει τα χέρια μας σε πολλά πράγματα, όμως θα… κόψει και θέσεις εργασίας. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στον κλάδο του αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Η Forvia (πρώην Faurecia SE) είναι μια πολύ μεγάλη εταιρεία από τον χώρο του αυτοκινήτου, η οποία το 2022 ήταν ο 7ος μεγαλύτερος προμηθευτής σε ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. Εξειδικεύεται στην κατασκευή καθισμάτων, κομματιών της καμπίνας (ταμπλό, κονσόλες, πάνελ θυρών κ.ά.), διακοσμητικά ένθετα από πλαστικό, ξύλο ή μέταλλο, αλλά και κάποιων βασικών μηχανικών μερών, όπως οι εξατμίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προμηθεύει όλους τους μεγάλους ομίλους του χώρου, όπως το Volkswagen Group (Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT, CUPRA, Porsche κ.ά.), ο όμιλος Stellantis (Citroen, Peugeot, DS Automobiles, Opel, Jeep, FIAT, Alfa Romeo κ.ά), τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi, την General Motors, την Ford, τον όμιλο BMW - MINI, τη Mercedes-Benz, την Tesla, τη Hyundai - KIA, αλλά και την Jaguar-Land Rover.

Έρχεται το AI και μας… παίρνει τις δουλειές!

Τώρα, η Forvia ανακοινώνει ότι σταδιακά, θα περιορίσει κατά περίπου 10.000 θέσεις εργασίας το προσωπικό της, καθώς θα επεκτείνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Το πλάνο έχει πενταετή ορίζοντα, ενώ όπως υποστηρίζει η εταιρεία, θα μειώσει τις προσλήψεις στις απολύτως απαραίτητες. Σήμερα απασχολεί περίπου 75.500 άτομα, οπότε οι περικοπές που θα γίνουν είναι άνω του 10%. Το ίδιο θα συμβεί και στη διαδικασία παραγωγής. Η Forvia θα επιστρατεύσει το AI στον σχεδιασμό των προϊόντων της και στη διαδικασία δημιουργίας των ειδών, με απώτερο στόχο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.

Δείτε ακόμη: Ποια χέρια; Τα αυτοκίνητα μπορουν να κινούνται πλέον μόνο με τα μάτια...

Τι θα κερδίσει με την περικοπή των θέσεων εργασίας;

Τα νούμερα που ανακοινώνει η εταιρεία, πραγματικά… ζαλίζουν. Η Forvia λέει πως όταν ολοκληρωθεί το σχέδιό της, θα εξοικονομούνται πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 2028 όπου και θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμόζεται το νέο business plan της. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον, πολλές εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αφού όπως φαίνεται το AI θα κατακτήσει διάφορες θέσεις εργασίας που σήμερα θεωρούνται απολύτως απαραίτητες. Όχι μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά σε κάθε χώρο!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...