Υπάρχει ηλεκτρικό Toyota με χειροκίνητο κιβώτιο και... θόρυβο!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξ’ ορισμού αυτόματα και αθόρυβα. Ή μάλλον… ήταν, αφού η Toyota έχει ήδη έτοιμο ένα μοντέλο με μπαταρία, το οποίο έχει ακριβώς την ίδια αίσθηση με ένα θερμικό.

  • -
  • -

Η Toyota έχει προκαλέσει αναταραχή στον χώρο των ηλεκτρικών οχημάτων με τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με τις μπαταρίες πολύ μεγάλης αυτονομίας που ετοιμάζει, όμως τώρα ταράζει και πάλι τα νερά με ακόμα μία απροσδόκητη εξέλιξη, τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Το 2022, είχαμε δει μια πρωτότυπη έκδοση αυτής της τεχνολογίας σε ένα Lexus, με την Toyota τώρα να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να ενσωματώσει αυτήν την τεχνολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επόμενης γενιάς που σκοπεύει να παρουσιάσει από το 2026 και μετά.

toyota-manual-ev

Ηλεκτρικό με χειροκίνητο κιβώτιο και την υπογραφή της Gazoo Racing

Αυτό που κάνει την είδηση ακόμα πιο συναρπαστική είναι η πρόσφατη αποκάλυψη από τον πρόεδρο της Toyota Akio Toyoda. Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας ανέφερε ότι ο βραχίονας επιδόσεων της Toyota, Gazoo Racing (GR), έχει ήδη δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο GR εξοπλισμένο με το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ήδη την ευκαιρία να δοκιμάσει προσωπικά το πρωτότυπο. Ο Toyoda υπογράμμισε μια βασική διάκριση του GR BEV (Battery Electric Vehicle): τη δυνατότητα να ακούγονται οι θόρυβοι του κινητήρα, παρά την απουσία της μυρωδιάς της βενζίνης.

Δείτε ακόμαΥπερ-μπαταρία από την Toyota: 1.450 km με μία φόρτιση!

Αξιοσημείωτο είναι ότι το GR BEV διαθέτει όλο το πακέτο του χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων, δηλαδή περιλαμβάνει και συμπλέκτη. Ο Toyoda ισχυρίζεται ότι η ενσωμάτωση αυτών έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε είναι δύσκολο για κάποιον να προσδιορίσει το σύστημα κίνησης του, απλά οδηγώντας το αυτοκίνητο. Αν και ο Toyoda ανέφερε ότι η ομάδα GR ηγείται των εργασιών ανάπτυξης, η εξωτερική εμφάνιση του GR BEV μοιάζει με αυτή ενός κανονικού EV. Αυτό υποδηλώνει ότι η χειροκίνητη τεχνολογία μπορεί αρχικά να ενσωματωθεί σε ένα ηλεκτρικό ισοδύναμο του GR Corolla ή σε ένα GR-tuned bZ4x, και όχι σε μοντέλα όπως η Supra, το GR86 ή κάποιο πιθανό νέο MR2.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fd676f47b4167ca9e38825e3bb9676fe.JPG

Πλήρης εμπειρία χειροκίνητου κιβωτίου, αλλά σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Οι μηχανικοί της Toyota έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι το προσομοιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων θα μπορούσε να αναπαράγει την αίσθηση ακόμα και του σβησίματος ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, εάν ο οδηγός χειριστεί λάθος το πεντάλ του συμπλέκτη και του γκαζιού. Επιπλέον, έγγραφα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχουν αποκαλύψει την πρόθεση της Toyota να εφαρμόσει αυτή την τεχνολογία όχι μόνο σε EVs αλλά και σε υβριδικά οχήματα.

Η Toyota έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή άργησε να εμφανιστεί στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, με τα επερχόμενα ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς, η Toyota στοχεύει να προσφέρει στους λάτρεις της μια καθηλωτική εμπειρία οδήγησης που να μοιάζει με εκείνη ενός παραδοσιακού χειροκίνητου αυτοκινήτου, δίνοντάς τους ενδεχομένως ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η συμμετοχή της ομάδας GR στη διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης υποδηλώνει μια πολλά υποσχόμενη κατεύθυνση για τα EV μοντέλα της Toyota.

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μεταβαίνει προς την ηλεκτροκίνηση, η δέσμευση της Toyota να προσφέρει μια συναρπαστική και δυναμική εμπειρία οδήγησης την κάνει να ξεχωρίζει. Με την ενσωμάτωση ενός προσομοιωμένου χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων στα EV της, η Toyota προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την αντίληψη της ηλεκτρικής οδήγησης και να προσφέρει κάτι μοναδικό για τους ενθουσιώδεις οδηγούς.

Δείτε το video με τις δοκιμές του ηλεκτρικού Lexus με χειροκίνητο κιβώτιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...