Έχεις 24 μήνες για να παραγγείλεις μια Toyota GR86

Μόλις δύο χρόνια θα διαρκέσει η παραγωγή της νέας GR86 και η Toyota λέει «όποιος πρόλαβε, πρόλαβε»!

  • -
  • -

Οι οπαδοί των παραδοσιακών, αναλογικών σπορ αυτοκινήτων με κινητήρα εμπρός, κίνηση πίσω και χειροκίνητο κιβώτιο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κατασκευές του είδους έχουν περιοριστεί σημαντικά και στο μέλλον, θα γίνουν ακόμη πιο σπάνιες. Η Toyota είναι μια εταιρεία που συνεχίζει να επενδύει σε αυτά τα “old school” μοντέλα, με την GR86. Αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε μια, καλύτερα να βιαστείτε.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ TOYOTA GR86 ME... ΣΙΔΕΡΟΖΑΝΤΑ!

Η παραγωγή της θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 και θα κρατήσει για 24 μήνες. Σύμφωνα με τη μάρκα, οι μονάδες θα είναι συγκεκριμένες και «όποιος προλάβει». Άλλωστε, τα ειδικά σπορ μοντέλα ποτέ δεν στόχευαν στον μεγάλο αριθμό πωλήσεων. Η ιαπωνική μάρκα περιγράφει τη νέα GR86 σαν ένα πραγματικό, αναλογικό αυτοκίνητο για την ψηφιακή εποχή. Σχεδιάστηκε από petrolheads, για petrolheads και μηχανικά, έχει όλα όσα θα λατρέψει κάποιος πραγματικός φίλος της οδήγησης.

Ο κινητήρας

Κάτω από το μακρύ εμπρός καπό βρίσκεται ένας τετρακύλινδρος, ατμοσφαιρικός boxer κινητήρας που αποδίδει 240 ίππους στις 7.000 rpm. Τα 0-100 km/h είναι ζήτημα 6,3 δευτερολέπτων (στην χειροκίνητη έκδοση, 6,9’’ στην αυτόματη) και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 226 km/h (στη χειροκίνητη έκδοση, 216 km/h στην αυτόματη). Η Toyota αποκαλύπτει ότι δούλεψαν πολύ πάνω στην καμπύλη της ροπής. Τα 250 Nm έρχονται από τις 3.700 rpm και σε συνδυασμό με το πυκνό, χειροκίνητο εξάρι σασμάν, προσφέρει ζωντάνια στο πάτημα του γκαζιού.

Το πλαίσιο

Για να είναι σίγουροι ότι η fun to drive ταυτότητα της νέας GR86 θα παραμείνει αναλλοίωτη, οι μηχανικοί της Toyota κατάφεραν να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση: εξοικονόμησαν βάρος, ενώ αύξησαν τη στρεπτική ακαμψία του πλαισίου. Το αλουμίνιο χρησιμοποιήθηκε στην οροφή, το καπό και τα εμπρός φτερά και το βάρος διατηρήθηκε κοντά στα 1.300 κιλά, ένα νούμερο εντυπωσιακό για πισωκίνητο σπορ κουπέ. Μάλιστα, κατανέμεται σχεδόν ιδανικά ανάμεσα στους δύο άξονες με το 53% να πέφτει στους εμπρός τροχούς και το 47% στους πίσω.

Η ανάρτηση

Παραδοσιακή διάταξη με γόνατα McPherson μπροστά και διπλά ψαλίδια πίσω. Η GR86 «σέβεται» τον οδηγό της και του προσφέρει ένα από τα καλύτερα σύνολα για πραγματική σπορ οδήγηση σε αυτή την κατηγορία τιμής και φυσικά, υπάρχει διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης τύπου Torsen για τον πίσω άξονα. Για ακόμη καλύτερο στήσιμο ενισχύθηκε η αντιστρεπτική του πίσω άξονα και πλέον συνδέεται απευθείας στο υποπλαίσιο.

Το τιμόνι- Τα φρένα

Με τέσσερις αεριζόμενους δίσκους στους τέσσερις τροχούς, διάστασης 294 χιλιοστών εμπρός και 290 χιλιοστών πίσω, η GR86 επιβραδύνει αποτελεσματικά ακόμη και σε απαιτητικές συνθήκες. Με το βάρος να έχει διατηρηθεί χαμηλά και το ζύγισμα να αγγίζει το τέλειο, δεν χρειάζεται μεγαλύτερα -και βαρύτερα- φρένα να επιβαρύνουν το σύνολο με περισσότερη μη αναρτώμενη μάζα. Από την άλλη το τιμόνι (με λόγο 13,5:1) έχει μόνο 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη, για ακαριαία αντίδραση στις εντολές του οδηγού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...