Η ExxonMobil θα παράγει λίθιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Με ποιες εταιρείες κουβεντιάζει;

Η ExxonMobil είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον τομέα του πετρελαίου. Πλέον αυτός ο κολοσσός, αποφασίζει να στραφεί στην εξόρυξη λιθίου για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

  • -
  • -

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil φέρεται να διερευνά το ενδεχόμενο προμήθειας λιθίου, βασικού συστατικού για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Γι’ αυτό το σκοπό βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla, η Ford και η Volkswagen. Οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Samsung, η SK On Co και άλλες εταιρείες, βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να μην έχει προβεί ακόμη σε επίσημες δηλώσεις.

Η πιθανή κίνηση της Exxon Mobil στον τομέα του λιθίου δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των παραδοσιακών ενεργειακών εταιρειών για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσφοράς λιθίου. Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται κατακόρυφα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν μια σταθερή και επαρκή προμήθεια λιθίου, ενός κρίσιμου μετάλλου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9928cda0a9cd7158af3c5026c6ef993e.jpg

Πού ψάχνει για λίθιο η ExxonMobil;

Οι πρόσφατες προσπάθειες της Exxon Mobil δείχνουν την προθυμία της να διερευνήσει τις ευκαιρίες στα πλούσια σε λίθιο πεδία άλμης (άλμη ονομάζεται κάθε διάλυμα αλατιού και νερού). Μόλις τον περασμένο μήνα, η εταιρεία συνεργάστηκε με την Tetra Technologies Inc για τη μελέτη περιοχών με πλούσια σε λίθιο άλμη στο Αρκάνσας, που καλύπτουν περισσότερα από 24,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ExxonMobil απέκτησε επίσης πάνω από 100.000 στρέμματα στο Αρκάνσας από την Galvanic Energy νωρίτερα μέσα στο έτος.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα νέα είδη μπαταριών που αλλάζουν τα δεδομένα!

DLE: Η «μαγική» μέθοδος εξόρυξης λιθίου που θέλει να χρησιμοποιήσει η ExxonMobil

Ωστόσο, η εξόρυξη λιθίου από άλμη δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί την υιοθέτηση της τεχνολογίας άμεσης εξόρυξης λιθίου (DLE). Πρόκειται για μία διαδικασία εξόρυξης η οποία υπόσχεται αποδοτικότητα μέχρι και 90% (οι σημερινές με χρήση νερού φτάνουν περίπου το 50%), μικρότερο κόστος, σαφώς λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και σημαντικά χαμηλότερη χρήση νερού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/184ca3eadbe70dfa09c016ba5b051415.jpg

Το πρόβλημα με αυτήν τη διαδικασία είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε βιομηχανική κλίμακα. Αυτό έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό ανάμεσα σε πολλές εταιρείες, σχετικά με το ποια θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο πρώτη. Το Reuters ανέφερε ότι η Exxon έχει επίσης πραγματοποιήσει συζητήσεις με την International Battery Metals σχετικά με την αδειοδότηση της τεχνολογίας DLE.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα εξόρυξης λιθίου της ExxonMobil;

Ενώ οι συνομιλίες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες ενέχουν σημαντικές δυνατότητες για την επέκταση της ExxonMobil στην αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Η ExxonMobil δεν έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να παράγει μόνη της λίθιο και οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία θα απαιτούσε να ξεπεραστούν διάφορες υλικοτεχνικές προκλήσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/d5dc0df46697dfa3aaff56e655a7b243.jpg

Από την άλλη πλευρά, για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla, η Ford και η Volkswagen, η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης και αξιόπιστης πηγής λιθίου είναι κρίσιμη για τις φιλοδοξίες τους στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων και οι σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως.

Εν κατακλείδι, το πιθανό εγχείρημα της ExxonMobil για την προμήθεια λιθίου για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων αναδεικνύει την αλλαγή του τοπίου της ενεργειακής βιομηχανίας. Καθώς οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργειας διερευνούν ευκαιρίες στις αναδυόμενες τεχνολογίες, οι συνεργασίες μεταξύ των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν αυτές οι συζητήσεις και αν η ExxonMobil μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία τις προκλήσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη λιθίου σε εμπορική κλίμακα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...