Ηλεκτρονικά διόδια στην Εγνατία

Θα είναι έτοιμα μέχρι το 2013

  • -
  • -

Η Εγνατία θα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα διόδια το 2013. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. προκήρυξε Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων σε όλο το μήκος της οδού. Οι προσφορές κατατίθενται μέχρι τις 17 Μαρτίου και ο ανάδοχος που θα προκύψει θα υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής το Σεπτέμβριο, έχοντας δύο χρόνια περιθώριο να ολοκληρώσει το έργο.

Στα νέα αυτά διόδια η χρέωση θα είναι ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες καταγραφής για την πληρωμή. Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία Multi Lane Free Flow που επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν χωρίς να ανακόψουν ταχύτητα, χρεώνοντας αυτόματα το αντίτιμο στο χρήστη μέσω e-pass, ενώ για όσα αυτοκίνητα δεν έχουν e-pass θα υπάρχει το σύστημα ANPR όπου θα αναγνωρίζεται η πινακίδα κυκλοφορίας και θα γίνεται αυτόματα η χρέωση. Οι προδιαγραφές του έργου προβλέπουν την εγκατάσταση 35 ηλεκτρονικών σταθμών ανά κατεύθυνση που θα είναι μεταξύ τους διασυνδεμένοι ηλεκτρονικά με δίκτυο οπτικών ινών και θα χρεώνουν το σύνολο του οδικού άξονα. Το σύστημα θα είναι επεκτάσιμο και υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για διπλασιασμό αυτών των σταθμών στο μέλλον.

Τα έσοδα από τα διόδια αυτά αναμένονται να είναι μεγάλα καθώς ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι υψηλός και θα υπερκαλύπτουν όχι μόνο τα έξοδα συντήρησης αλλά και θα αποσβέσουν και τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την κατασκευή της οδού.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...