Η No1 κατηγορία αυτοκινήτων - Δεν έχει αντίπαλο στην Ευρώπη

Και με τη βούλα πλέον, η κατηγορία που προτιμούν οι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες, είναι αυτή των SUV/Crossover. Και δη της compact κλάσης.

  • -
  • -

Τα SUV αντιπροσωπεύουν πλέον το 51% των πωλήσεων στην Ευρώπη για το 2023. Τα ελευθέρου χρόνου οχήματα μάλιστα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 19% σε σχέση με το 2022! Με πιο απλά λόγια, όσο πούλησαν όλες οι άλλες κατηγορίες μαζί (hatchback, sedan, station wagon κ.α), πούλησαν μόνα τους… τα SUV.

Άνοδος 31% στα premium SUV

Ρίχνοντας κανείς μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς, διαπιστώνει ότι τα compact SUV/Crossover, είναι αυτά που επιλέχθηκαν στην πλειοψηφία τους από τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Τα μοντέλα δηλαδή των κατηγοριών «B-C segment», τα οποία και συγκέντρωσαν 4,1 εκατ. πωλήσεις! Best seller μοντέλο βέβαια αναδείχθηκε το Model Y της Tesla (D-SUV), το οποίο όχι μόνο κέρδισε την μάχη στα SUV/Crossover αλλά και overall στις πωλήσεις για το 2023 όντας μάλιστα και το πρώτο ηλεκτρικό στην ιστορία που επιτυγχάνει κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι άλλο… Ότι τα premium SUV είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις, σημειώνοντας άνοδο 31%, φτάνοντας τις 843.939 πωλήσεις. Λογικό, από την άποψη ότι όλες οι premium φίρμες το 2023 έκλεισαν με σημαντική άνοδο στις ταξινομήσεις τους…

Δείτε ακόμα: Tο Tesla Model Y έσπασε τα ταμεία - Νο1 σε πωλήσεις το 2023

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί φαίνεται πως εξακολουθούν να αγαπούν περισσότερο τα pickup μοντέλα. Η Ford και συγκεκριμένα η σειρά F της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας συνέχισε για μία ακόμη χρονιά να ηγείται των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, με 750.789 πωλήσεις και μια αύξηση της τάξεως του 14,8%.

Το Chevrolet Silverado ήρθε δεύτερο με 555.148 πωλήσεις, με τη Ram να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 444.936 πωλήσεις pickup μοντέλων. Το πιο δημοφιλές SUV στην Αμερική ήταν το Toyota RAV4, με 434.943 πωλήσεις ακολουθούμενο από το Tesla Model Y με 403.987 πωλήσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...