Αλλάζει όλος ο ΚΟΚ - Τι θα γίνεται όταν σου παίρνουν τις πινακίδες

Όριο στα 30 km/h, αυστηρότερες ποινές και αλλαγές στην αφαίρεση των πινακίδων, είναι μερικές μόνο από τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στον ΚΟΚ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

  • -
  • -

Πάνε 16 χρόνια από την τελευταία μεγάλη αναθεώρηση του ΚΟΚ, οπότε είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Με δεδομένο ότι τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007, είναι δεδομένο ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να γίνει άμεσα.

Ο νέος ΚΟΚ που σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταφορών θα έχει αυστηρότερες αλλά και πιο δίκαιες ποινές, με στόχο να βελτιωθεί η νοοτροπία των οδηγών, όχι μόνο τα κρατικά έσοδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/080dfc3ed28f28342fd1fdd7a5d65898.jpg

Αλλάζει η αφαίρεση πινακίδων

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του διαφορετικού τρόπου σκέψης, είναι η τακτική που θα ακολουθείται όταν αφαιρούνται οι πινακίδες από κάποιο όχημα, όπως σε περιπτώσεις στάθμευσης σε ράμπα για ΑμΕΑ ή σε διάβαση.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό video: Το φανάρι της Αθήνας που όλοι περνάνε με κόκκινο

Σήμερα η αφαίρεση πινακίδων συνεπάγεται ότι το αυτοκίνητο θα μείνει ακινητοποιημένο για όσο χρονικό διάστημα προβλέπει ο νόμος. Πλέον αυτό θα αλλάξει. Οι πινακίδες θα επιστρέφονται άμεσα πίσω, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει ο οδηγός να παραδώσει το δίπλωμά του για όσο χρόνο προβλέπεται, ανάλογα με την παράβαση. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται ο οδηγός, όχι το αυτοκίνητο και όποιος άλλος το χρησιμοποιεί.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5710972f35cf1313fd5a17d70f0ca356.jpg

Όριο ταχύτητας στα 30 km/h!

Μία ακόμα αλλαγή που εξετάζεται είναι να μειωθεί το όριο ταχύτητας εντός των αστικών δρόμων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας. Το νέο όριο όπως όλα δείχνουν θα τεθεί στα 30 km/h. Μπορεί αυτό το νούμερο να δείχνει πολύ χαμηλό, όμως ακριβώς το ίδιο νούμερο έχουν επιλέξει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι πολλές και εκείνες που εξετάζουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Τι ποινές προβλέπονται στον νέο ΚΟΚ

  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
  • Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάωη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
  • Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
  • Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Δείτε το αναλυτικό video της ΕΡΤ:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...