Απαγορεύουν σε trans ατόμα να αλλάξουν το δίπλωμα - Πού συμβαίνει αυτό;

Ένα δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα όπως αυτά που έχουμε όλοι μας, έχει πολλές πληροφορίες που αφορούν τον κάτοχό του, όμως όχι το φύλο. Εκεί που αναγράφεται, δημιουργούνται προβλήματα.

  • -
  • -

Μπορεί στην Ελλάδα να μην αναγράφεται το φύλο στο δίπλωμα, όμως αυτό δεν ισχύει παντού. Σε πολλές χώρες αυτή η πληροφορία είναι κομμάτι της άδειας οδήγησης, μεταξύ των οποίων στην πολιτεία της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Όσο περνάνε τα χρόνια και αυξάνονται οι άνθρωποι που επιλέγουν διαφορετικές ταυτότητες φύλου (ή και την έλλειψη φύλου), τόσο η επιλογή για την αναγραφή του βιολογικού φύλου στα επίσημα έγγραφα του κράτους θα δημιουργεί προβλήματα. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα θα πρέπει οι διαδικασίες των κρατών να αναβαθμιστούν, ώστε να γίνουν πιο συμπεριληπτικές.

miniatoures

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φλόριντα με το φύλο των οδηγών

Μερικά από τα προβλήματα τέτοιας φύσης γίνονται ορατά στη Φλόριντα, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι στοχεύει τους transgender ανθρώπους εργαλειοποιώντας κρατικούς οργανισμούς, μετά την αναθεώρηση των πολιτικών της υπηρεσίας οχημάτων (DMV), η οποία εμποδίζει τους οδηγούς να ενημερώνουν τις άδειες οδήγησης τους ώστε να αντιστοιχούν στην ταυτότητα φύλου τους.

Δείτε ακόμα: Τέλος στα χαρτιά του αυτοκινήτου - Μπήκαν όλα στο κινητό: Δες αναλυτικά

Σύμφωνα με ένα εσωτερικό σημείωμα που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την Δημοκρατική βουλευτή, Άννα V. Εσκαμάνι, το Τμήμα Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων και Οχημάτων της Φλόριντα έχει αθόρυβα ανακαλέσει την πολιτική που επέτρεπε στους οδηγούς της πολιτείας να ενημερώσουν τον δείκτη φύλου στις άδειες οδήγησης τους.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η γνησιότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από το NBC, οι κρατικοί αξιωματούχοι στη Φλόριντα δεν θα επιτρέπεται πλέον να αλλάζουν τις άδειες οδήγησης για να ευθυγραμμιστούν με την ταυτότητα φύλου των οδηγών. Ωστόσο, το τμήμα θα εξακολουθεί να μπορεί να ενημερώνει τις άδειες για αλλαγές ονόματος ή διεύθυνσης.

florida-diploma-diplwma

Γιατί ξαφνικά απαγορεύεται η αναγραφή του φύλου που έχει επιλέξει ο οδηγός;

Το σημείωμα, που συνέταξε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος Ρόμπερτ Κένοχ, υποστηρίζει ότι το φύλο νοείται ως «βιολογικό φύλο» και ότι η αλλαγή του δείκτη σε κάτι που διαφωνεί, για παράδειγμα, με εκείνο που αποδόθηκε σε ένα πρόσωπο κατά τη γέννηση και αναγράφεται στο πιστοποιητικό γεννήσεως, συνιστά απάτη. Όσοι προσπαθήσουν να αλλάξουν τον δείκτη φύλου στην άδειά τους θα μπορούσαν να υποστούν «ποινικές και αστικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της άδειας οδήγησης», σύμφωνα με το έγγραφο.

Από το 2011, οι άνθρωποι στην πολιτεία έχουν την δυνατότητα να ενημερώνουν τον δείκτη φύλου στην άδεια οδήγησης τους χωρίς απόδειξη χειρουργικής επέμβασης που να επιβεβαιώνει την αλλαγή φύλου. Δεν είναι σαφές αν άτομα που άλλαξαν τον δείκτη τους με νόμιμους τρόπους θα κατηγορηθούν τώρα για απάτη.

Πιθανώς κάποια διευκρίνιση να προκύψει σύντομα, καθώς η ενημέρωση της πολιτικής της υπηρεσίας έρχεται λίγο πριν από ένα νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή της Φλόριντα. Ο νόμος επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσει στους οδηγούς να ενημερώνουν τον δείκτη φύλου στην άδειά τους εάν έρχεται σε αντίθεση με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση. Η μόνη άλλη πολιτεία με παρόμοιο νόμο είναι το Kansas.

Τα transgender άτομα υποστηρίζουν ότι η αδυναμία ενημέρωσης του δείκτη φύλου καθιστά την καθημερινή τους ζωή πολύ πιο δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη. Η Ash Orr, εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου για την Ισότητα των transgender, δήλωσε στην USA Today ότι αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά επιβλαβών πολιτικών που στοχεύουν τους trans κατοίκους της Φλόριντα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...