Η πιο όμορφη Ferrari της ιστορίας - Η τιμή της προκαλεί ίλιγγο!

Μόλις 33 αυτοκίνητα κατασκεύασε η Ferrari και διασώθηκαν από αυτά μόνο τα 19. Η 250 «Ponton Fendered» του 1958 είναι έτοιμη να σπάσει ταμεία.

  • -
  • -

Την χαρακτήρισαν ως την πιο όμορφη Ferrari που κατασκευάστηκε ποτέ. Ως ένα μηχανοκίνητο… θησαυρό. Πέραν όμως της αδιαμφισβήτητης ομορφιάς της, η 250 Pontoon Fendered Testa Rossa του 1958, ήταν εξίσου ικανή στους αγώνες και φυσικά άκρως συλλεκτική αφού από τα μόλις 33 αυτοκίνητα που βγήκαν από το ναό στο Maranello, μόνο 19 παραμένουν εν ζωή. Και ένα από αυτά, βγαίνει στο σφυρί. Κύριοι, τα ρέστα σας…

Με 10ετή αγωνιστική καριέρα

Ο Ιταλός «καροσερίστας» Sergio Scaglietti συνεργάστηκε με τη Ferrari για τη δημιουργία αυτού το τετράτροχου masterpiece. Το μοντέλο, που θεωρείται από πολλούς ως η απόλυτη Ferrari, θα τεθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά στο Μίσιγκαν του Ντιτρόιτ με το συνοδευτικό ταμπελάκι που θα κρέμεται πάνω του να αναγράφει «estimate upon request» που σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει καν τιμή εκκίνησης!

Με πιο απλά λόγια θα πέσουν κορμιά και θα τιναχθούν τραπεζικοί λογαριασμοί στον αέρα για το ποιος θα την αποκτήσει από τους ενδιαφερόμενους. Το Forbes, εκτιμά ότι η Ferrari 250 Pontoon Fendered Testa Rossa του 1958 με αριθμό πλαισίου 0738 TR θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ!

Με τα αγωνιστικά χρώματα της Ferrari, έτρεξε 20 αγώνες σε διάστημα 10 ετών και κατέκτησε τέσσερις νίκες. Το μοντέλο Testa Rossa βέβαια υπήρξε ένα από τα πιο επιτυχημένα σπορ αγωνιστικά αυτοκίνητα στην ιστορία της Ferrari, με τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τέσσερις συνολικά νίκες στις 24ωρο αγώνα αντοχής του Le Mans μεταξύ 1958 και 1962.

Το αυτοκίνητο εφοδιάζονταν με έναν 3,0 lt κινητήρα V12 ισχύος 300 ίππων, καθώς από το 1957 η Διεθνής Ομοσπονδία (FIA) είχε προχωρήσει στη μείωση της χωρητικότητας των κινητήρων στα αγωνιστικά μοντέλα.

Έτσι η 250 Pontoon Fendered Testa Rossa πήρε το 3λιτρο μοτέρ από την 250 GΤ, με τη Ferrari βέβαια να προχωρά σε πολλές τροποποιήσεις (έξι καρμπυρατέρ Weber 38 DCN, μονό εκκεντροφόρο, νέες ενισχυμένες βάσεις, αυξημένη συμπίεση κ.α.), προκειμένου το εν λόγω μηχανικό σύνολο να ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές απαιτήσεις.

Για την ιστορία, το αυτοκίνητο μετά το πέρας των αγωνιστικών του υποχρεώσεων με την Ferrari, αποκτήθηκε από τον Jean-Louis Lacerda Soares στη Βραζιλία ο οποίος είχε μέχρι και αγωνιστική ομάδα, την Scuderia Lagartixa και έτρεξε 14 αγώνες, ανεβαίνοντας 7 φορές στο βάθρο, με την 250 Pontoon Fendered Testa Rossa.

Κατόπιν πέρασε στην ιδιοκτησία του Claudio Klabin ο οποίος όμως την πούλησε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα στον μεγιστάνα των ορυχείων Paulo Cesar Newlands για να επιστρέψει εννέα χρόνια αργότερα, στον πρώην οδηγό αγώνων Camillo Christofaro, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Έμεινε εκεί σε κλειστό χώρο και χωρίς να χρησιμοποιείται έως το 1986 όπου και ένας  «κυνηγός θησαυρών» ιστορικών αυτοκινήτων εν ονόματι Colin Crabbe, την αγόρασε και τη μετέφερε στην Αγγλία.

Δείτε ακόμα: Οι 3 Ferrari που πουλήθηκαν το 2023 στην Ελλάδα

Εκεί, συμφώνησε να την πουλήσει στον Αμερικανό συλλέκτης Robert Rubin, ο οποίος με τη σειρά του την πούλησε στο Sir Paul Vestey ο οποίος προχώρησε σε ένα γενικό restoration βάφοντας μάλιστα την 250 Pontoon Fendered Testa Rossa πράσινη και κίτρινη, θέλοντας έτσι να τιμήσει το βραζιλιάνικο παρελθόν του μοντέλου.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ήταν ο Carlos Monteverde, ο οποίος το 2013 αποφάσισε να παραδώσει το αυτοκίνητο στα σίγουρα χέρια της Ferrari Classiche προκειμένου να το φέρει στην αρχική του μορφή! Η Ferrari 250 Pontoon Fendered Testa Rossa έλαβε όλη τη φροντίδα και την αγάπη από τμήμα της Ferrari και πλέον αναζητά τον καινούργιο ιδιοκτήτη της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...