Ελλάδα: Ποιος μεγάλος αυτοκινητόδρομος 136 km θα παραδοθεί το Πάσχα;

Ένας νέος αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών θα είναι έτοιμος το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

  • -
  • -

Μετά την Αμβρακία Οδό, είναι έτοιμο να παραδοθεί στην κυκλοφορία και το νότιο τμήμα του άξονα Ε65, από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μέχρι το Πάσχα, παραδίδεται το τμήμα Λαμία–Καλαμπάκα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65, συνολικού μήκους 136 χλμ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολύ-επίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας. Γιατί, συντομεύει τις αποστάσεις, αυξάνει την οδική ασφάλεια των χρηστών και μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

e65

Αρχικά, θα παραδοθεί το νότιο τμήμα του Ε65, από Λαμία έως Ξυνιάδα και ταυτόχρονα, και το πρώτο κομμάτι του βόρειου τμήματος του Ε65, από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα. «Τα τμήματα Λαμία–Ξυνιάδα και Τρίκαλα–Καλαμπάκα αναμένεται να παραδοθούν, αν δεν υπάρξουν κυρίως καιρικές εκπλήξεις, πριν από το Πάσχα του 2024», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες

Ο «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65» θα προσφέρει μέγιστη ασφάλεια και ταχύτητα στη διαδρομή από και προς τα Τρίκαλα. Η πόλη της Θεσσαλίας, με τον νέο δρόμο θα απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα.

Αυτήν τη στιγμή, βρίσκονται σε κυκλοφορία τα πρώτα 14,2 χλμ του άξονα, από Λαμία έως τον κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου και υπό ολοκλήρωση τα επόμενα 18,1 χλμ από το Λιανοκλάδι έως την Ξυνιάδα.

e65

Εκεί ο δρόμος θα ενωθεί με το τμήμα Ξυνιάδας-Τρικάλων, έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 77,5 χλμ. που λειτουργεί κανονικά. Το μοναδικό κομμάτι που έλειπε για να ενωθεί η πόλη της Θεσσαλίας με τη Λαμία, είναι αυτό που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Μάιο. Φυσικά, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας θα έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, όπως σύνδεση του Καρπενησίου, αλλά και με την Εγνατία Οδό στο βορειότερο άκρο του.

Δείτε ακόμη: Άνοιξε ο νέος δρόμος της Ελλάδας - Και δεν έχει διόδια

Το νότιο τμήμα που ολοκληρώνεται άμεσα, θα περιλαμβάνει έναν μετωπικό σταθμό διοδίων στο ύψος του κόμβου Καρπενησίου και ένα ΣΕΑ στο Λιανοκλάδι.

Το βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κομμάτι, από Τρίκαλα έως κόμβο Καλαμπάκας (μήκους 24,7 χλμ) θα παραδοθεί μαζί με το νότιο τμήμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...