Έρχονται τα ρομπότ εργάτες – Ποιες εταιρείες τα χρησιμοποιούν ήδη [video]

Τα ρομπότ δε χρειάζονται διακοπές, χρήματα, συντάξεις και επιπλέον, δεν διαμαρτύρονται. Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού από τις μηχανές;

  • -
  • -

O Henry Ford έφερε την επανάσταση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας όταν και εισήγαγε τη διαδικασία μαζικής παραγωγής οχημάτων. Ωστόσο, τότε η όλη διαδικασία βασίζονταν κυρίως, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα, άνθρωποι και μηχανές, μοιράζονται το φόρτο εργασίας στις μεγάλες μονάδες παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά σύντομα η συνθήκη αυτή θα αλλάξει ριζικά. Οι «μηχανές» θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους και ήδη μεγάλοι κατασκευαστές του χώρου δουλεύουν πειραματικά με ρομπότ!

Η αύξηση της παραγωγής είναι το τέλειο άλλοθι

Δεν είναι μονάχα η τεχνολογία που έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός λόγος που οι μεγάλοι κατασκευαστές στρέφονται στα ανθρωποειδή ρομπότ για την παραγωγή τους έγκειται στο γεγονός ότι δεν «αντέχουν» το εργατικό κόστος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις Η.Π.Α, ήταν η πρόσφατη απεργία του συνδικάτου των εργαζομένων που παρέλυσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εργοστάσια των Big-3 με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά από τα ταμεία των εταιρειών τεράστια ποσά.

Οι κατασκευαστές, έκαναν πίσω. Συμφώνησαν να δώσουν αυξήσεις στους εργαζομένους και τις εγγυήσεις για τα συνταξιοδοτικά πακέτα που ήθελαν. Ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να το κάνουν, καθώς εάν συνεχιζόταν η απεργία η κατάσταση θα ήταν πλέον μη αναστρέψιμη. Όμως δεν το χώνεψαν ποτέ.  

Η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι το αυξανόμενο κόστος εργασίας επιταχύνει την υιοθέτηση της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας στα εργοστάσια αυτοκινήτων, εξηγώντας ότι το απροσδόκητα υψηλό κόστος της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων θα προσθέσει τελικά 900 $ στο κόστος κατασκευής κάθε ενός νέου Ford που θα κυλά από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου!

Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο, εγκατέστησε 136.000 νέες βιομηχανικές ρομποτικές μονάδες το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής. Και σκεφτείτε, ότι στη βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες διπλασιάστηκαν!

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία σε μεγαλύτερη αυτοματοποίηση είναι η ηλεκτροκίνηση. Νέα εργοστάσια μπαταριών ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια και είναι πλέον πολύ πιο απλό να εγκαταστήσει ένας κατασκευαστής ένα ρομπότ που θα εργάζεται νυχθημερόν και θα επιβλέπει τη διαδικασία παραγωγής παρά να έχει στις τάξεις του ανθρώπινο δυναμικό...

Ωστόσο, ενώ τα ρομπότ δεν χρειάζονται διακοπές και πληρωμές μισθοδοσίας για να ζήσουν, έχουν κι αυτά, τα μειονεκτήματά τους. Η αγορά τους για παράδειγμα είναι πολύ ακριβή. Εξακολουθούν να χρειάζονται έναν άνθρωπο για να τα προγραμματίσει και να τα συντηρήσει και επιπλέον κάποιος θα πρέπει και να τα ελέγχει σε περίπτωση βλάβης.

Δείτε ακόμα: Ρομπότ επιτέθηκε σε μηχανικό στο εργοστάσιο της Tesla

Μέχρι στιγμής, έστω και σε πειραματική φάση, η Tesla κυρίως, η Ford αλλά και η GM, χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα ρομπότ πιλοτικά, για να δουν κατά πόσον μπορούν να τους «κάνουν τη δουλειά» και ενδεχομένως τι χρειάζεται για να μπορέσουν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...