Αθήνα: Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία – Η απόφαση του Δημάρχου

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, έλαβε την απόφαση να αποτρέψει την παράνομη στάθμευση. Τι θα γίνει σε πρώτη φάση, ποια είναι τα πρόστιμα.

  • -
  • -

Η παράνομη στάθμευση είναι ένα από τα θέματα που θέλει να επιλύσει ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Το μποτιλιάρισμα που προκαλείται από τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα επιζητά λύση, γι΄αυτό και στους δρόμους βγαίνουν άμεσα περιπολικά και μοτοσικλέτες της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει ο Δήμος, από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δράση ενημέρωσης της δημοτικής αστυνομίας για την παράνομη στάθμευση η οποία θα διεξαχθεί έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. Αρχικά, γίνονται περιπολίες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, στις οδούς:
Αριστοτέλους, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Αχαρνών, Φιλολάου, Υμηττού, Σπύρου Μερκούρη, Πανόρμου και Λένορμαν. Συμμετέχουν μοτοσυκλέτες και περιπολικά, που θα ενεργούν με αναμμένο τον φάρο και θα προβαίνουν σε ηχητικές προειδοποιήσεις (σφυρίχτρα, σειρήνα), όπου αυτό απαιτείται.

athina

Οι οδοί Αμερικής, Σόλωνος και Ακαδημίας δεν εντάσσονται στον παραπάνω σχεδιασμό, διότι ελέγχονται σε καθημερινή βάση από τις δυνάμεις της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος, έδωσε το παρών στη δράση της δημοτικής αστυνομίας επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου τόνισε: «Η παράνομη στάθμευση δυσχεραίνει την κυκλοφορία των οχημάτων, προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και είναι αρνητικός παράγοντας για την καλή λειτουργία της πόλης. Η θετική και καλών προθέσεων δράση της δημοτικής αστυνομίας έχει σκοπό να αποτρέψει – με ενημερωτικό τρόπο σε πρώτη φάση – την παράνομη στάθμευση. Η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στη δέσμευση της Δημοτικής αρχής να αποδώσει την πόλη στους κατοίκους της. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι σε όλους. Χρειάζεται, λοιπόν, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου, αλλαγή νοοτροπίας και εκπαίδευση των πολιτών για μία σωστή οδική συμπεριφορά. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και σχετίζεται με λανθασμένες πρακτικές δεκαετιών. Η επίλυσή του θέλει δομικές λύσεις που θα αλλάξουν ριζικά την κουλτούρα και τον τρόπο που κυκλοφορούμε στην πόλη».

athina

Ποια είναι τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση

Είναι ενδεικτικό ότι την 1η μέρα της δράσης στις οδούς Αχαρνών, Αριστοτέλους και 3ης Σεπτεμβρίου βεβαιώθηκαν από τη δημοτική αστυνομία 105 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3 σε ράμπες ΑΜΕΑ και έγιναν 120 απομακρύνσεις, ενώ στην Πατησίων, από την πλατεία Ομονοίας έως Σαρανταπόρου, βεβαιώθηκαν 169 παραβάσεις.

Οι περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας θα συνεχιστούν από την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις προαναφερθείσες περιοχές, με την επιβολή όλων των προβλεπόμενων προστίμων.

athina

Θυμίζουμε πως, σε απόσταση 12 μέτρων από στάσεις λεωφορείων και φωτεινούς σηματοδότες, σε χώρους που δεν υπάρχει ειδική σήμανση και σε εισόδους γκαράζ, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Το πρόστιμο ανάλογα τη βαρύτητα της παράβασης κυμαίνεται από 40 έως 150 ευρώ.

Δείτε ακόμη: ΚΟΚ: Πώς μπορείς να φας 2 φορές πρόστιμο για 1 παράβαση και να σου πάρουν και το αυτοκίνητο;

Αν παρκάρεις σε χώρο για οχήματα Ατόμων με Αναπηρίες ή σε ράμπες ΑμεΑ, το διοικητικό πρόστιμο είναι 200 ευρώ και επιπλέον προβλέπεται επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...