Τέλος τα βρώμικα diesel - Τι αλλάζει στο ΚΤΕΟ

Πολλές φορές έχουμε δει αυτοκίνητα diesel να βγάζουν μαύρο καπνό. Αυτό θα σταματήσει, με νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου μεταφορών.

  • -
  • -

Diesel αυτοκίνητα που βγάζουν μαύρο καπνό όταν κινούνται στον δρόμο. Μία εικόνα που έχουμε αντικρίσει πολλάκις, ειδικά σε οχήματα παλαιότερων ετών που καίνε πετρέλαιο.

Αντίθετα, τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα οχήματα, στην εργοστασιακή τους μορφή ρυπαίνουν πολύ λιγότερο σε σχέση με εκείνα παλαιότερων ετών. Για να γίνει αυτό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες, κατεύθυνση προς την οποία πίεσε σημαντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προδιαγραφών ρύπων Euro.

voulomeno-dpf

Το DPF κάνει τους diesel κινητήρες «καθαρούς»

Πέρα από βελτιώσεις στην καύση και στον βαθμό απόδοσης των κινητήρων, το σημαντικότερο εργαλείο των αυτοκινητοβιομηχανιών προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το φίλτρο DPF. Αυτό το φίλτρο είναι το αντίστοιχο του καταλύτη που έχουν τα μοντέλα βενζίνης.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι κάποια στιγμή η ικανότητα του DPF να κατακρατά ρύπους μειώνεται ή ακόμα και μηδενίζεται. Όταν συμβεί αυτό, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πρέπει να το αντικαταστήσει, με το κόστος να κινείται συχνά σε τετραψήφιους αριθμούς.

Δείτε ακόμα: Λευκός, μπλε ή μαύρος καπνός από την εξάτμιση: Τι φανερώνει το χρώμα των καυσαερίων;

Ως αποτέλεσμα, πολλοί ιδιοκτήτες το αφαιρούν και δεν το αντικαθιστούν με νέο. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία κατακράτηση ρύπων, το σύνολο των οποίων εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι, ακόμα και αυτοκίνητα σχετικά μικρής ηλικίας μολύνουν σε απίστευτο βαθμό τον αέρα που αναπνέουμε όλοι.

Θεωρητικά θα έπρεπε η ύπαρξη του DPF και η ορθή λειτουργία του να ελέγχεται όταν το αυτοκίνητο πηγαίνει για περιοδικό έλεγχο σε κάποιο ΚΤΕΟ. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει ή γίνεται πλημμελώς.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8e1ef1f763640135a7db697d7bf36d81.jpg

Το ΚΤΕΟ θα ελέγχει για DPF

Σύντομα αυτό θα αλλάξει, καθώς το υπουργείο μεταφορών θέλει να γίνεται πιο λεπτομερής και επισταμένος έλεγχος του DPF. Αν και ο σχετικός νόμος τέθηκε για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2023, η έναρξη ισχύος έχει οριστεί για την 1η Ιανουαρίου του 2025. Από αυτήν την ημερομηνία και μετά, τα ΚΤΕΟ θα εντοπίζουν τα αυτοκίνητα diesel που έχουν «ξηλωμένο» DPF. Σε αυτό το ενδεχόμενο, το αυτοκίνητο θα κόβεται και θα περνάει από επανέλεγχο αφού τοποθετήσει ένα λειτουργικό φίλτρο DPF.

Σίγουρα οι μεγάλες περιβαλλοντικές προσπάθειες γίνονται στην κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, όμως σήμερα η πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και πολλά από αυτά είναι diesel. Ο ρόλος του κράτους είναι να φροντίσει ώστε το διάστημα που αυτά τα οχήματα θα συνεχίσουν να κινούνται, αυτό θα γίνεται με όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...