Μετρό Θεσσαλονίκης: Μέσα στο 2024 η μεγάλη πρεμιέρα – Ποια γραμμή παραδίδεται

Το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας» μπαίνει στην τελική ευθεία. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επιτέλους θα τεθεί σε λειτουργία. Δείτε ακριβώς πότε.

  • -
  • -

Μέσα στο 2024 και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο θα παραδοθεί προς χρήση η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την επέκταση προς Καλαμαριά να ακολουθεί 6 με 8 μήνες αργότερα. Αυτά ανέφερε, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, επισημαίνοντας ότι ο σταθμός Βενιζέλου είναι η μοναδική κατασκευαστική εκκρεμότητα σε επίπεδο πολιτικού μηχανικού και θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Ο υφυπουργός Υποδομών, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΑΚΤΩΡ» Αλέξανδρο Εξάρχου, έκαναν το δρομολόγιο της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, που είναι διάρκειας περί τα 17 λεπτά και η μεταφορική του ικανότητα αφορά σε 18.000 επιβάτες ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.

metro

Προηγήθηκε σύσκεψη στο αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ταχιάος, ο κ. Εξάρχου και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ Νίκος Κουρέτας.

«Η διήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε και με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, τελειώνει με τη βεβαιότητα ότι τον Νοέμβριο του 2024 θα έχουμε παραδώσει σε λειτουργία το μετρό της Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχιάος και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της ζωής της πόλης, αλλά νομίζω ότι είναι μια μεγάλη καμπή για την αυτοπεποίθηση της πόλης και να δει το μέλλον της διαφορετικά».

«Τα έργα ξεκινούν για να τελειώσουν» σημείωσε ο κ. Ταχιάος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αν η Θεσσαλονίκη πέρασε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του μετρό, που κάποια στιγμή θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε τις ευθύνες που κάποιοι έχουν γι' αυτή την εξέλιξη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο κανόνας. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, τα έργα που ξεκινήσαμε θα τελειώσουν».

Δείτε ακόμη: Μετρό Θεσσαλονίκης: Το πιο σύγχρονο της Ευρώπης – Δείτε πώς θα λειτουργεί

«Έχουμε δεσμευτεί ότι η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που θα σταματούσε την εξέλιξη αυτή» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Εξάρχου και λέγοντας ότι για την εταιρεία το πρότζεκτ αυτό αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα», σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είναι καθημερινά πάνω από το έργο, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Τι γίνεται με τον Σταθμό Βενιζέλου

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών, ο σταθμός Βενιζέλου «είναι ένας σταθμός που έχει ακόμη κάποιες κατασκευαστικές εκκρεμότητες, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».

«Τελειώνουν βεβαίως και οι αρχαιολόγοι το δικό τους αντικείμενο, που αφορά το μείον ένα και είναι ένας χώρος που ελέγχεται από την αρχαιολογική υπηρεσία. Την πρόοδο της παρέμβασης αυτής στο σταθμό Βενιζέλου θα τη δείτε με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο κ. Ταχιάος, εξηγώντας ότι «δεν είναι ένα έργο που συντονίζεται και διοικείται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από την Ελληνικό Μετρό».

Τον Ιούνιο του 2025 αναμένεται η Καλαμαριά στο Μετρό

Η επέκταση του Μετρό στην Καλαμαριά, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την «ΑΚΤΩΡ» αφού, όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν πέντε διαφορετικές εργολαβίες που πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους για να μπορέσει να τελειώσει το έργο και αυτό δεν είναι τόσο απλό, θέλει τον χρόνο του. Νομίζω ότι ένα εύλογος χρόνος έξι -οκτώ μηνών αμέσως μετά την παράδοση της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης στους πολίτες είναι αυτός που θα φέρει και τους Καλαμαριώτες μέσα στο μετρό», σημείωσε.

metro

Από εκεί και πέρα, ο κ. Ταχιάος γνωστοποίησε ότι «είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ανακοινώσουμε και το πρόγραμμα των επεκτάσεων του μετρό, προτεραιότητα αποτελεί η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη που έχει πραγματικά την ανάγκη σύνδεσης με το έργο».

Όπως εξήγησε, έχει ολοκληρωθεί και τώρα είναι στη φάση της παράδοσης η μελέτη ανάπτυξης μετρό της Θεσσαλονίκης. «Δουλεύουμε με την Ελληνικό Μετρό ως υπουργείο, ώστε να μπορέσουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να παρουσιάσουμε στους φορείς της πόλης το πώς θα εξελιχθούν οι επεκτάσεις του μετρό στα χρόνια που μας έρχονται», επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών.

Για την πρόβλεψη επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς την οδό Λαγκαδά δήλωσε ότι «για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα να ξεκινήσουμε αυτό το έργο, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μελέτες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις δημοπρατήσεις τις επεκτάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...