Έρχονται οι έξυπνες μπαριέρες – Πώς λειτουργούν και μειώνουν τα τροχαία; [video]

Οι νέες κορυφαίες μπαριέρες ασφαλείας που τοποθετούνται σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους στην Ευρώπη, επαναφέρουν τα οχήματα στον δρόμο, σώζουν ζωές και ελέγχουν την κυκλοφορία!

  • -
  • -

Τα στηθαία ασφαλείας ή αλλιώς οι γνωστές σε όλους… μπαριέρες, αλλάζουν μορφή. Για την ακρίβεια εξελίσσονται ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις από μια σύγκρουση, να βελτιώσουν συνολικά την οδική ασφάλεια και βεβαίως, να ρυθμίσουν σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες το κυκλοφοριακό… κομφούζιο.

Οι κυλινδρικές μπαριέρες

Οι κυλινδρικές μπαριέρες, “Rolling Barrier Guardrail System”, τοποθετήθηκαν πρωτίστως στη Νότια Κορέα και κατόπιν στην Ινδία. Πλέον, έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση και στην Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να τις δούμε και στην Ελλάδα.

Υπόσχονται να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες ενός τροχαίου ατυχήματος χάρη στην «έξυπνη» κατασκευή τους. Σε αντίθεση με τις σταθερές μεταλλικές μπαριέρες, οι κυλινδρικές, βασίζονται σε οριζόντιες μεταλλικές μπάρες, ανάμεσα στις οποίες τοποθετούνται κάθετα περιστρεφόμενοι κύλινδροι.

Οι τελευταίοι είναι κατασκευασμένοι από συμπολυμερές αιθυλενίου-οξικού βινυλίου (EVA), ένα υλικό που είναι μαλακό και εύκαμπτο και μεγάλης αντοχής σε ρηγμάτωση καταπόνησης.

Η διάμετρος των κυλίνδρων κυμαίνεται από 34,5 σε 48 cm, υπάρχει κίτρινη ανακλαστική μεμβράνη που «ντύνει» τους κυλίνδρους ώστε να είναι ορατοί κατά τις νυχτερινές ώρες με τα εν λόγω διαχωριστικά στηθαία ασφαλείας να διασφαλίζουν ουσιαστικά ότι τα οχήματα που θα «χτυπήσουν» πάνω τους, θα υποστούν σημαντικά μικρότερες υλικές ζημιές απ’ ότι αν προσέκρουαν στις παραδοσιακές μασίφ μπαριέρες.

Ουσιαστικά, οι κύλινδροι περιστρέφονται γύρω από το κέντρο τους, «απλώνοντας» τη δύναμη της σύγκρουσης σε μια μεγαλύτερη περιοχή και απορροφώντας μεγάλο μέρος αυτής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα ανατροπής του οχήματος και να αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης των επιβατών από μια σύγκρουση.

Οι μπαριέρες… φερμουάρ

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι μονάχα αποδοτικό αλλά και ευέλικτο. Μπορεί για παράδειγμα διαμορφώσει σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ανάγκες την κίνηση στους δρόμους δημιουργώντας έξτρα λωρίδες όπου χρειάζεται!

Κάθε τμήμα από τις μπαριέρες… φερμουάρ συνδέεται με άλλα εύκολα και γρήγορα μέσω ενός ειδικού μηχανήματος που τις τοποθετεί στο δρόμο. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία χρησιμοποιείται κατά βάση σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και παρά το «ευμετάβλητο» της κατασκευής, είναι το ίδιο ασφαλή με τις παραδοσιακές μπαριέρες, καθώς απορροφούν μεγάλο μέρος της δύναμης που ασκείται σε αυτές από μια σύγκρουση, χάρη στο πρωτοποριακό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των στηθαίων

Ασφάλεια: Τα συγκεκριμένα στηθαία ενισχύουν την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο μειώνοντας τον κίνδυνο θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων καθώς απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παράγεται από τη σύγκρουση.

Διαχείριση κυκλοφορίας: Βοηθούν στη ρύθμιση της ροής της κυκλοφορίας καθοδηγώντας τα οχήματα σε νέες λωρίδες με σαφώς μικρότερη συμφόρηση.

Οπτικά ανώτερες: Τα ανακλαστικά αυτά στηθαία προσφέρουν μακράν καλύτερη ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, βοηθώντας τη νυχτερινή οδήγηση.

Τα μειονεκτήματα αυτών των στηθαίων

Κόστος: Η εγκατάσταση και η συντήρηση στηθαίων αυτής της τεχνολογίας είναι δαπανηρή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των υλικών, της εργασίας και των τακτικών επιθεωρήσεων-συντηρήσεων.

Δείτε ακόμα: Νέες μπαριέρες δίνουν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερης ταχύτητας

Φαντεζί… αισθητικά: Πολλοί υποστηρίζουν, ότι τα εν λόγω στηθαία επηρεάζουν την οπτική ποιότητα της περιοχής στην οποία έχουν τοποθετηθεί.  

Συντήρηση: Τα σύγχρονα στηθαία όπως αυτά, απαιτούν τακτική συντήρηση προκειμένου να παραμείνουν αποτελεσματικά και ασφαλή στο κοινό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...