Ποια η διαφορά ενός Plug-in Hybrid με ένα Hybrid;

Ο όρος "hybrid" ή "υβριδικό" έχει γίνει τουλάχιστον καθημερινός πλέον στον κόσμο της αυτοκίνησης, αλλά ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα είδη. Εσύ ξέρεις τι είναι το plug-in και τι το απλό υβριδικό;

  • -
  • -

Hybrid, mild-hybrid, plug-in, 12V, 24V, 48V… Τόσες ονομασίες και όλες αφορούν ένα πράγμα… Τον υβριδισμό. Η τεχνολογία που έχει κυριεύσει τον κόσμο της αυτοκίνησης και έχει αναλάβει το ρόλο του του συνδετικού κρίκου από την εποχή των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτρική, έχει τόσα είδη και διαφορετικές εκδοχές που είναι λογικό πολλές φορές να τις μπερδεύουμε.

Αρχικά να δούμε ποιος είναι ο ορισμός της υβριδικής τεχνολογίας. Υβριδικό θεωρείτε ένα όχημα, το οποίο χρησιμοποιεί έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης (ΚΕΚ) σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα. Απλό; Αμ, δε… Κάπου εκεί ξεκινάει το μπέρδεμα, το οποίο σκοπεύουμε να ξεδιαλύνουμε. Ποια μπορείς να τα βάλεις στην πρίζα; Ποια όχι; Και αν δεν μπαίνει στην πρίζα, τότε πως φορτίζει; Αυτές είναι μερικές πολύ βασικές ερωτήσεις που καθορίζουν τη διαφορά ενός ήπια ή πλήρως υβριδικού συνόλου, από ένα plug-in hybrid. Για πάμε να δούμε λοιπόν:

Hybrid (Full Hybrid)

hybrid

Ένα υβριδικό όχημα φέρει ΚΕΚ και ηλεκτρικό μοτέρ που τροφοδοτείτε από μπαταρίες και είναι ικανό να χρησιμοποιήσει τις δύο πηγές ενέργειας, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, λόγω του μικρού μεγέθους της μπαταρίας, η οποία δεν είναι δυνατό να φορτιστεί από εξωτερική πηγή (βλέπε πρίζα), παρά μόνο από το σύστημα ανάκτησης, μπορούν να κινηθούν αμιγώς ηλεκτρικά, μόνο σε χαμηλές ταχύτητες και για μικρές αποστάσεις. Η ιδανική χρήση είναι ένας συνδυασμός των δύο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση.

Δείτε ακόμη: Τα τρία φθηνότερα υβριδικά Toyota στην Ελλάδα – Δείτε τιμές

Να σημειωθεί πως και τα ήπια υβριδικά σύνολα (mild-hybrid) χρησιμοποιούν την ίδια λογική αλλά λόγω του ότι χρησιμοποιούν ακόμη πιο μικρή μπαταρία, στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν αμιγώς ηλεκτρικά ούτε για λίγο (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Η μπαταρία και ο ηλεκτροκινητήρας έρχονται για να βοηθήσουν το θερμικό μοτέρ και να μειώσουν την κατανάλωση.

Plug-in Hybrid

plug in

Εδώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την πλήρη ηλεκτροκίνηση, καθώς όπως λέει και το όνομα, έχουμε ένα υβριδικό με μεγαλύτερη μπαταρία, το οποίο συνδέεται στην πρίζα για να φορτίσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική αύξηση στα χιλιόμετρα που μπορούμε να διανύσουμε με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια (ακόμη και πάνω από 100 km). Στην περίπτωση που αδειάσει η μπαταρία, ο ΚΕΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνος του, αν και δεν ενδείκνυται, λόγω του αυξημένου βάρους από τις μπαταρίες, το οποίο αυξάνει την κατανάλωση.

Εσύ έχεις κάποια άλλη απορία σχετικά με τα υβριδικά ή τα ηλεκτρικά την οποία θα ήθελες να λύσουμε;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...