Κάναμε 2.800 km με το νέο Opel Astra 1.2 Turbo - Πόσο καίει πραγματικά;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και τα κλειδιά του Opel Astra ήταν δύο αφορμές για να κάνουμε ένα ταξίδι. Ωστόσο… παρασυρθήκαμε και φτάσαμε μέχρι τον Έβρο!

  • -
  • -

Τα φετινά Χριστούγεννα έφεραν ένα άρωμα… Αυστραλίας στην Ελλάδα, αφού τα περάσαμε με κοντομάνικο μπλουζάκι, άντε και μια ζακέτα το βράδυ, με ελάχιστα «διαλείμματα» κρύου να μεσολαβούν για να δώσουν το στίγμα του Δεκέμβρη. Παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες η διάθεση για εκδρομές και ταξίδια δεν μειώθηκε ούτε στο ελάχιστο. Το τελευταίο, το διαπίστωσε από πρώτο χέρι το Opel Astra που είχαμε στη διάθεσή μας για τις συγκεκριμένες ημέρες, αφού φορτώσαμε τον χιλιομετρητή με περίπου 2.800 km περισσότερα μέσα σε λίγες ημέρες. Φυσικά, τίποτα δεν είναι τυχαίο και εξηγούμαστε αμέσως.

Συστατική επιστολή

Η έκτη γενιά του μικρομεσαίου οικογενειακού της Opel λανσαρίστηκε στην έκτη του γενιά (Astra L) στα μέσα του 2022. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί αρκετές φορές στα χέρια μας, άρα έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το αυτοκίνητο. Κατά τις ημέρες της προγραμματισμένης άδειας, υπήρχε στα γραφεία του GOCAR το Opel Astra με τον τρικύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.2 λίτρων, τους 130 ίππους και το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων, άρα δεν χάσαμε ευκαιρία και το «δεσμεύσαμε» αμέσως, με σκοπό να γράψουμε πολλά χιλιόμετρα. Το εν λόγω σύνολο διακρίνεται για την ελαστικότητα και την προθυμία του, στοιχεία που βοηθούν πολύ στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων. Επίσης έχει αποδειχθεί και ιδιαίτερα οικονομικό σε κατανάλωση καυσίμου! 

Το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων ενισχύει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αφού και περισσότερη σπιρτάδα δίνει χάρη στην πυκνότερη κλιμάκωση των σχέσεων (συγκριτικά με το χειροκίνητο εξάρι), και χαμηλότερη κατανάλωση βενζίνης εξασφαλίζει (στο ταξίδι), εξαιτίας της μακριάς όγδοης σχέσης που ενδείκνυται για κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Δεν είναι αστραπιαίο σε ταχύτητα όμως αυτό, δεν έχει και τόση σημασία σε ένα οικογενειακό. Το σημαντικότερο είναι ότι είναι ομαλό στις αντιδράσεις του, παίρνει σωστές αποφάσεις και δεν παρουσιάζει αναίτια υστέρηση. Παράλληλα τα 230 Nm της ροπής φροντίζουν για απρόσκοπτη επιτάχυνση δίχως να αναγκάζουν το κιβώτιο να κατεβάζει υποχρεωτικά σχέση. Γενικότερα, ο συνδυασμός κινητήρα-κιβωτίου είναι άριστος.

Wallet friendly

Το πρόγραμμα των διακοπών, κυριολεκτικά εξάντλησε τις χιλιομετρικές δυνατότητες που δίνει η Ελλάδα. Εννοούμε ότι φτάσαμε μέχρι και τον Έβρο, άρα δεν υπήρχε μεγαλύτερη διαδρομή να κάνουμε εντός της χώρας (με αφετηρία την Αθήνα). Για ένα τέτοιο ταξίδι είχαμε βάλει κάποιες προτεραιότητες, σχετικά με το αυτοκίνητο που τελικά θα επιλέγαμε. Να είναι οικονομικό σε κατανάλωση, άνετο στον δρόμο και να έχει επαρκείς επιδόσεις. Με αυτή τη σειρά. Κατά τη διάρκεια των ημερών που το είχαμε στα χέρια μας, το Opel Astra με τον 1.2 Turbo και το αυτόματο κιβώτιο έκαψε 6,8 lt βενζίνης ανά 100 km. Αυτή η μέτρηση αφορά το σύνολο των χιλιομέτρων, άρα περιλαμβάνει και εντός πόλης διαδρομές με την κίνηση των εορτών, αφού το όχημα το είχαμε στη διάθεσή μας για περισσότερες ημέρες από όσο κράτησε η άδεια των Χριστουγέννων.

Στο ταξίδι, με «κλειδωμένο» το Adaptive Cruise Control στα 130 km/h από την Αθήνα έως και την Κομοτηνή (εκεί ήταν η βάση μας και μετά φτάσαμε έως και τον Έβρο), το trip computer έδειξε 5,9 lt ανά 100 km. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε ότι με το ρεζερβουάρ των 52 λίτρων, το Opel Astra μας κατάφερε να φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης (760 km) χωρίς να σταματήσουμε για βενζίνη και μάλιστα άνετα, δίχως να ανάψει καν το λαμπάκι χαμηλής στάθμης καυσίμου. Εδώ να σημειώσουμε ότι επειδή πραγματοποιήσαμε αρκετούς ανεφοδιασμούς, τσεκάραμε δύο φορές την ένδειξη του trip computer συγκριτικά με τις ενδείξεις της αντλίας (πάντα σε αξιόπιστο βενζινάδικο), διαπιστώνοντας ότι οι μετρήσεις κατανάλωσης που εμφανίζονται είναι απολύτως ρεαλιστικές με απειροελάχιστη απόκλιση.

Κρυφές χάρες!

Το Opel Astra το γνωρίζαμε αρκετά καλά πριν το ταξίδι μας, όμως η πολύωρη, συνεχόμενη οδήγησή του έφερε στην επιφάνεια κι άλλα στοιχεία που ολοκλήρωσε ακόμη περισσότερο την άποψή μας. Τα γνωρίζαμε ήδη, όμως είχαμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε και στην πράξη, βιώνοντας τα πλεονεκτήματά τους. Όπως για παράδειγμα τα (προαιρετικά) εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση από τον οργανισμό AGR. Πραγματικά, τα συγκεκριμένα καθίσματα αν και ανήκουν στον extra εξοπλισμό, είναι από τα καλύτερα του είδους, κρατώντας τα σώματα οδηγού και επιβατών ξεκούραστα. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι αντίστοιχα καθίσματα συναντάμε μόνο σε πανάκριβα μοντέλα κύρους, διπλάσιας αξίας. Να σημειώσουμε ότι το ταξίδι του «πήγαινε» το ολοκληρώσαμε χωρίς στάση, δίχως να αισθανθούμε το γνωστό «πιάσιμο» που εμφανίζεται συνήθως σε τέτοιες αποστάσεις.

Το δεύτερο κομμάτι με το οποίο εντυπωσιαστήκαμε, ήταν τα φωτιστικά σώματα Intelli-Lux LED Matrix που περιλαμβάνουν 84 LED σε κάθε προβολέα, με τη δυνατότητα να ανάβουν και να σβήνουν μεμονωμένα δημιουργώντας ξεχωριστές φωτεινές δέσμες. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, ότι μπορείς να ταξιδεύεις μόνιμα με τη μεγάλη σκάλα ενεργοποιημένη και το σύστημα ανιχνεύει αυτόματα τα υπόλοιπα οχήματα, σβήνοντας μόνο τα LED που θα τυφλώσουν τον οδηγό τους και αφήνοντας αναμμένα τα υπόλοιπα.

Δείτε ακόμη: Η video-δοκιμή μας για το νέο Opel Corsa 1.2T 100 PS

Άρα οι προβολείς λειτουργούν συνεχόμενα, φωτίζοντας τα σημεία που κρύβουν περισσότερους κινδύνους το βράδυ (στα δεξιά του δρόμου και στην ευθεία μπροστά από το αυτοκίνητο) βελτιώνοντας θεαματικά την ορατότητα. Συνεπώς και την ασφάλεια. Και η τόσο καλή απόδοση των φωτιστικών σωμάτων αποδεικνύεται καταλυτικής σημασίας σε δρόμους όπως η Εγνατία Οδός το βράδυ ή ο επαρχιακός Σουφλίου-Ορεστιάδας. Να πούμε ότι όποιος έχει ρίξει μια ματιά στην πορεία της Opel τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, θα έχει παρατηρήσει ότι η γερμανική εταιρεία έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του φωτισμού και των καθισμάτων.

Δρομέας

Εκτός των λοιπών χαρακτηριστικών του που αναφέρονται παραπάνω, το Opel Astra καταφέρνει να κερδίσει τον οδηγό και με τη συμπεριφορά του στον δρόμο. Η κλασική στιβαρότητα που πάντα χαρακτήριζε τα μοντέλα της Opel στην προ-Stellantis εποχή συνεχίζει να δηλώνει «παρούσα», όμως πλέον έχει εμπλουτιστεί με έναν πιο επικοινωνιακό χαρακτήρα σε επαρχιακό δίκτυο και σε ορεινές διαδρομές. Με αρκετό DNA της Peugeot να ρέει στο αμάξωμα του νέου Astra, η fun to drive πλευρά του έχει ενισχυθεί. Άμεσο μπροστινό σύστημα, πρόθυμο στην αλλαγή κατεύθυνσης, με περίσσεια πρόσφυσης σε κάθε περίπτωση αλλά και διάθεση τοποθέτησης της ουράς αν το προκαλέσεις με «άσε» του γκαζιού, ο οδηγός μπορεί να περάσει καλά οδηγώντας το οικογενειακό hatchback. Επιπλέον, απολαμβάνεις πολύ καλή ποιότητα κύλισης στον αυτοκινητόδρομο, κρύβοντας επιμελώς την πραγματική ταχύτητα κίνησης. Η ηχομόνωση είναι πολύ καλή και μόνο η χαρακτηριστική τρικύλινδρη χροιά του μοτέρ θα μπει μέσα στην καμπίνα, όταν ο 1.2 Turbo πιεστεί πάνω από τις 4.000 rpm περίπου.

Εκτός έδρας

Καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ημέρες, η συμβίωσή μας με το Opel Astra ήταν ιδανική για να το εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο. Ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του να μας ταξιδέψει άνετα και με ασφάλεια, ενώ εμείς το ευχαριστηθήκαμε στο έπακρο, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα αποτελούσε ξανά την επιλογή μας για ένα αντίστοιχο ταξίδι. Με λειτουργικό εσωτερικό, έναν πολύ καλό συνδυασμό κινητήρα-κιβωτίου και υπερπλήρη εξοπλισμό στην κορυφαία έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας (GS Line με το πακέτο Ultimate) το Opel Astra είναι μια εξαιρετική επιλογή στην κατηγορία των μικρομεσαίων hatchback. Η τιμή του δεν είναι χαμηλή (από 34.500 € με τον 1.2 Turbo 130 PS και αυτόματο κιβώτιο, περίπου 37.500 € με τα extra του «δικού μας») όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μιλάμε για το πιο ολοκληρωμένο Opel Astra όλων των εποχών.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...