Μέχρι πόσο βάρος αντέχουν τα ηλεκτρικά πατίνια;

Τα e-scooters τα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους μας, όμως μέχρι πόσα κιλά αναβάτη αντέχουν; Επίσης, είναι νόμιμο να κυκλοφορούν «δικάβαλο»;

  • -
  • -

Πλέον, τα οχήματα μικροκινητικότητας είναι πολύ δημοφιλή και πολλοί τα προτιμούν για να μετακινούνται εντός πόλης, κυρίως νεότεροι σε ηλικία. Τα ΕΠΗΟ (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα), όπως ονομάζονται επίσημα, είναι διαθέσιμα σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες εξοπλίζονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Από την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα, μέχρι τον εξοπλισμό, τα συστήματα ασφαλείας και την αυτονομία. Φυσικά, τα πιο ακριβά και «σοβαρά» ηλεκτρικά πατίνια, υποστηρίζουν και αναβάτες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Υπάρχει… ανώτατο όριο βάρους;

Τα περισσότερα «απλά» ηλεκτρικά πατίνια έχουν ως όριο βάρους τα 100 kg. Οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτονται από αυτές τις προδιαγραφές, όμως αν ο αναβάτης ζυγίζει περισσότερο, καλύτερα να στραφεί σε κάποιο άλλο μοντέλο. Όχι επειδή αν χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο θα το… σπάσει, αλλά κυρίως, επειδή δεν θα μπορεί να κινηθεί εύκολα το όχημα, ειδικότερα σε ανωφέρεια. Επίσης, θα προκαλούνται έντονες φθορές με την πάροδο του χρόνου, με κίνδυνο να εμφανιστεί κάποια μεγάλη ζημιά. Τα μοντέλα που έχουν υψηλότερο όριο βάρους έχουν συνήθως και δυνατότερους ηλεκτροκινητήρες.

Δείτε ακόμη: Υπερβολική ταχύτητα με ηλεκτρικό πατίνι - Ποιο είναι το πρόστιμο;

Θεωρητικά, η μέγιστη ταχύτητα των ηλεκτρικών πατινιών ορίζεται στα 25 km/h βάσει νόμου, οπότε δεν θα υπάρχει διαφορά στην τελική, ωστόσο ο τρόπος που θα φτάνει μέχρι αυτή την ταχύτητα θα είναι πολύ διαφορετικός, όπως και η ικανότητα να διατηρείται ακόμη και σε ανηφόρες. Ωστόσο λέμε «θεωρητικά», επειδή πολλά μοντέλα πωλούνται «ξεκλείδωτα» και η μέγιστη ταχύτητά τους είναι μεγαλύτερη των 25 km/h. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ενδιαφερόμενος ζυγίζει πάνω από 100 kg, καλύτερα να επιλέξει το προσωπικό του ηλεκτρικό πατίνι με προσοχή. Είναι προτιμότερο να πληρώσει λίγα χρήματα παραπάνω, παρά να αγοράσει ένα όχημα που δεν θα επιταχύνει όσο γρήγορα πρέπει και δεν θα ανεβαίνει ανηφόρες. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ηλεκτρικά πατίνια είναι αυστηρά ατομικά οχήματα μετακίνησης και απαγορεύεται από τον νόμο να ανεβαίνει δεύτερος αναβάτης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...