Ιστορική βρετανική φίρμα στα χέρια των Αράβων

Τα πετροδόλαρα είναι πολλά όπως και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια η McLaren, με αποτέλεσμα το Βασίλειο του Μπαχρέιν, να την κάνει δική του.

  • -
  • -

Η McLaren θα αποκτήσει σύντομα νέο ιδιοκτήτη. Μάλιστα σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο η ανακοίνωση θα γίνει με κάθε επισημότητα πριν τα τέλη του έτους. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν, Mumtalakat Holding Company, θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Άγνωστο το ποσό που θα δοθεί

Το fund, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, είναι στο τελικό στάδιο των  διαπραγματεύσεων με τους υπόλοιπους μετόχους για την εξαγορά της θρυλικής βρετανικής φίρμας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν πέρυσι, είχε φθάσει το μερίδιο του στο 60% στην εταιρεία δίνοντας ουσιαστικά χρήματα για την απόκτηση μετοχών, που βοηθούσαν την McLaren να επιβιώσει καθώς αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ρευστότητας όπως και στην παραγωγική διαδικασία.

Μάλιστα, στα τέλη του 2022, η αυτοκινητοβιομηχανία έπρεπε να πουλήσει μερικά από τα «κοσμήματα» της για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της Artura. Τότε, και πάλι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν πλήρωσε 100 εκατομμύρια λίρες για έναν άγνωστο αριθμό ιστορικών οχημάτων της McLaren!

Η McLaren είχε επίσης υποφέρει πολύ από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μισθώσει την «έδρα» της, στο Woking της Αγγλίας έναντι 240 εκατομμυρίων δολαρίων και πάλι στο επενδυτικό ταμείο του Μπαχρέιν για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Telegraph τον Οκτώβρη που μας πέρασε είχε αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε λάβει περίπου 600 εκατομμύρια λίρες από διάφορους επενδυτές, χρήματα όμως που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν και πάλι αρκετά αφού η McLaren, εμφάνισε και πάλι ζημιές το οικονομικό έτος του 2022 ύψους 349 εκατομμυρίων λιρών!

Δείτε ακόμα: O πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός οδηγός της F1

Η εταιρεία βρίσκεται πλέον σε φάση αναδιάρθρωσης και επανεξέτασης της προιοντικής της γκάμας. Ο Michael Leiters, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της φίρμας παραδέχτηκε λίγους μήνες μετά τον διορισμό του ότι μονάχα ένας ιδιοκτήτης όπως το κρατικό ταμείο του Μπαχρέιν θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα την McLaren φέρνοντας σταθερότητα και ασφάλεια στην εταιρεία.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει ακόμα τι θα συμβεί με την McLaren Racing, την αγωνιστική ομάδα της Formula 1, η οποία έχει δική της ομάδα ιδιωτών επενδυτών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...