Τράκαρε 11 αυτοκίνητα ο Euro NCAP - Ποια ήταν ασφαλέστερα;

Ο Euro NCAP κάνει εξαντλητικές δοκιμές ασφάλειας στα αυτοκίνητα, αποτέλεσμα των οποίων είναι τα σημερινά μοντέλα να προστατεύουν οδηγό και επιβάτες καλύτερα από ποτέ.

  • -
  • -

Ο Euro NCAP, ο κορυφαίος ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης ασφάλειας αυτοκινήτων στην Ευρώπη, δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών που έκανε σε 11 νέα αυτοκίνητα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ τα EV κυριαρχούν στη λίστα, η έκθεση υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση προς βαρύτερα και ογκώδη οχήματα, τα οποία όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο άλλους οδηγούς αλλά και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Αυτοκίνητα με πεντάστερη ασφάλεια

Μεταξύ των 11 οχημάτων που αξιολογήθηκαν, οκτώ έλαβαν πέντε αστέρια στην ασφάλεια, υποδεικνύοντας ότι οι κατασκευαστές ανταποκρίνονται καλά στα ολοένα και αυστηρότερα πρότυπα του Euro NCAP. Οι κορυφαίες επιλογές ασφάλειας για το 2023 περιλαμβάνουν:

  • Volkswagen ID.7: Αυτό το mid-size ηλεκτρικό οικογενειακό όχημα προσφέρει εξαιρετική απόδοση στην ασφάλεια με υψηλό ποσοστό 95% για την προστασία των ενηλίκων και ένα από τα καλύτερα συνολικά αποτελέσματα της χρονιάς.

  • BMW 5 Series: Η ολοκαίνουρια γενιά του γερμανικού μοντέλου ακολουθεί πολύ κοντά το μοντέλο της Volkswagen, προσφέροντας κορυφαία ασφάλεια σε όποιον βρεθεί στην καμπίνα της.

  • Mercedes-EQ EQE SUV: Ένα άκρως πολυτελές ηλεκτρικό SUV που προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις τεχνολογίες υποβοήθησης ασφαλείας και στα ηλεκτρονικά συστήματα.

  • BYD TANG: Ένα ηλεκτρικό SUV από την Κίνα που εντυπωσιάζει με την προστασία και τις τεχνολογίες πρόληψης ατυχήματος που διαθέτει.

  • Kia EV9: Το ολοκαίνουριο μεγάλο ηλεκτρικό SUV από την Κορέα δεν είναι τυχαία έναν από τα υποψήφια μοντέλα για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2024. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες προτάσεις που διατίθενται και με εφταθέσια διάταξη.

  • XPENG G9: Αυτό το ηλεκτρικό SUV από την Κίνα έλαβε διπλά πέντε αστέρια, καθώς υποβλήθηκε σε ταυτόχρονη δοκιμή και από τον Green NCAP.

  • smart #3: Η Smart αλλάζει κατεύθυνση με πολύ γρήγορο ρυθμό με το #3 να είναι η νεότερη προσθήκη στην γκάμα της.

Σε αυτά τα crash tests, το Euro NCAP δοκίμασε και το SUV της BYD, το SEAL-U, το οποίο επίσης απέδωσε καλά και πήρε υψηλή βαθμολογία σε πληθώρα τομέων, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Βέβαια είναι βαρύ, όπως και η πλειοψηφία των μοντέλων που δοκιμάστηκαν καθώς ζυγίζει πάνω από δύο τόνους, όμως το αυτοκίνητο είναι μικρότερο από τα περισσότερα από τα άλλα SUV που συμμετείχαν στην ίδια δοκιμή.

Ποια έλαβαν 4 αστέρια

Την καλή επίδοση των τεσσάρων αστέρων σημείωσαν τα υπόλοιπα τρία μοντέλα που δοκιμάστηκαν από τον EuroNCAP, με την έλλειψη του ενός αστεριού να μην οφείλεται σε βασικές προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά κυρίως σε εξεζητημένα ηλεκτρονικά συστήματα που συνήθως αποτελούν κομμάτι του προαιρετικού εξοπλισμού. Τα μοντέλα που βαθμολογήθηκαν με τέσσερα αστέρια είναι τα VinFast VF8, Honda ZR-V και Hyundai Kona.

Οι τάσεις που σημειώνει ο EuroNCAP στην αγορά αυτοκινήτων

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει ανοίξει ευκαιρίες για νέες εισόδους στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων. Αρκετά από τα οχήματα που αξιολογήθηκαν από την Euro NCAP το 2023 προέρχονται από Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι επιδιώκουν να αποδείξουν τα επιτεύγματά τους στους Ευρωπαίους αγοραστές. Για πρώτη φορά, η λίστα περιλαμβάνει επίσης ένα αυτοκίνητο από το Βιετνάμ.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση προς βαρύτερα και ογκώδη οχήματα. Αυτά τα οχήματα είναι λιγότερο αποδοτικά από τα μικρότερα και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν βαριά τραύματα σε περίπτωση ατυχήματος. Ο Euro NCAP προτρέπει τους κατασκευαστές να παράγουν πιο ελαφριά και ασφαλή οχήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...